Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-22/prejudiciu-moral-de-4000-de-euro-in-urma-unei-noi-hotariri-cedo-13762.html
Data: Dec 22, 2009 (10:29)

Prejudiciu moral de 4000 de euro în urma unei noi hotărîri CEDO

Cauza a fost iniţiată în baza plîngerilor a doi reclamanţi, Simion Leva (fostul director al SA Aroma) şi Octavian Leva (fiul primului reclamant), ambii angajaţi la întreprinderi pentru producerea şi distribuirea produselor din alcool. Reclamanţii au fost puşi sub acuzaţie penală şi arestaţi în cadrul procedurilor de urmărire penală pentru pretinse fapte de delapidare şi sustragere în proporţii deosebit de mari.

Reclamanţii au invocat în faţa Curţii că au fost arestaţi în absenţa unor motive verosimile de a bănui că au săvârşit o infracţiune, că nu au fost informaţi despre motivele arestării şi că nu au dispus de suficient timp şi facilităţi pentru a-şi pregăti apărarea.

Examinînd cauza, Curtea Europeană a declarat inadmisibilă plîngerea reclamanţilor cu privire la neexaminarea corespunzătoare de către instanţele naţionale de judecată corespunzător probelor prezentate de partea acuzării, iar restul capetelor de plîngere considerîndu-le admisibile. Astfel, Curtea a constatat că privarea de libertate a reclamanţilor a avut loc fără existenţa unei bănuieli rezonabile despre comiterea infracţiunii, iar organele de urmărire penală şi procuratura nu au informat prompt şi suficient de clar despre toate acuzaţiile înaintate reclamanţilor, şi care au servit temei de privare de libertate. La fel, Curtea a considerat că dreptul reclamanţilor de a beneficia de confidenţialitatea întrevederilor cu avocaţii de asemenea a fost încălcat. În consecinţă a avut loc o încălcarea a prevederilor Articolului 5 §1, 2 şi 4 din Convenţie.

Curtea a dispus achitarea în beneficiul reclamanţilor cîte 4000 Euro pentru fiecare cu titlu de prejudiciu moral, anunţă Serviciul de presă al Ministerul Justitiei.