Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2009

La Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare R.Moldova – Uniunea Europeană

La Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare R.Moldova – Uniunea Europeană

Pe data de 21 decembrie 2009 la Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană

Părţile au discutat cooperarea moldo-comunitară în domeniul democraţiei şi drepturilor omului, colaborarea economică şi sectorială, aspecte legate de justiţie, libertate şi securitate. Consiliul a salutat agenda Guvernului Republicii Moldova orientată spre reforme europene şi a apreciat primele acţiuni ale Guvernului în reformarea democratică şi social-economică a ţării.

La reuniune, pentru prima dată în istoria relaţiilor RM-UE, a fost adoptată o declaraţie comună în care sînt susţinute eforturile Republicii Moldova şi menţionate acţiuni în vederea apropierii ţării noastre de UE. Printre acestea se numără lansarea negocierilor privind Acordul de Asociere şi, în acest context, determinarea părţilor de a face paşi concreţi în vederea creării zonei de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. Părţile au declarat intenţia de a lansa în anul 2010 dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize. UE va detaşa la începutul anului viitor o misiune de evaluare a condiţiilor necesare pentru iniţierea dialogului în acest sens.

În declaraţia comună, UE a recunoscut aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

De asemenea, a fost discutată problematica transnistreană şi confirmată continuarea cooperării în căutarea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean.

Pe parcursul vizitei la Bruxelles, Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat a semnat cu Benita Ferrero-Waldner un Memorandum de înţelegere cu privire la acordarea de către UE a asistenţei consultative Guvernului Republicii Moldova. În acest scop, UE va delega un grup de consilieri de rang înalt în instituţiile-cheie ale Republicii Moldova, care vor ajuta autorităţilor moldoveneşti să elaboreze şi să implementeze politici sectoriale în domeniul integrării europene.

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova. Din delegaţie au mai făcut parte Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus