Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2009

Încă o formaţiune politică cere interzicerea simbolurilor comuniste

Partidul Naţional Liberal (PNL) din Republica Moldova a adoptat o declaraţie prin care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare şi condamnarea crimelor comunismului.

"Partidul National Liberal, de la infiintare, s-a manifestat ca o formatiune orientata spre spatiul euratlantic, in care nu-si au locul practicile regimurilor totalitare naziste si comuniste. Desi e membra a Consiliului Europei, a OSCE si aspira la integrarea europeana, Republica Moldova se desprinde greu de trecutul comunist sovietic, impus prin ocuparea Basarabiei in 1940 de catre Armata Rosie a URSS. R.Moldova se afla si astazi sub ocupatie straina - prin stationarea, pe teritioriul din stinga Nistrului, a trupelor straine, care nu se retrag, desi Rusia si-a asumat angajamente internationale.

Consiliul Europei a adoptat, dupa prabusirea URSS, acte internationale privind eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare. Mai tirziu, in 2006, CE a recomandat condamnarea crimelor regimurilor comuniste, actiune produsa deja in unele tari. Si in Parlamentul de la Chisinau, un grup de deputati au depus, in legislatura precedenta, o initiativade condamnare a crimelor comuniste. Romania le-a condamnat, urmeaza sa procedeze la fel si Republica Moldova, pentru ca regimul comunist de factura sovietica a exterminat circa 1 milion de romani, iar soarta poporului a fost profund marcata pe decenii inainte.

Conducerea PNL a dat publicitati actele ce fac dovada inregistrarii ilegale la Ministerul Justitiei a Partidului Comunistilor. Acesta, un partid de sorginte comunista, a fost pus la noi in afara legii in anul 1991. In cei 14 din 18 ani de dupa proclamarea Independentei, regimurile retrograde au propagat minciunile propagandei staliniste despre identitatea, limba si istoria romanilor de pe malul sting al Prutului, au umplut localitatile cu monumente ale bolsevikului Lenin. PCRM, care a distrus in ultimii zece ani statul nostru, incalcind grav drepturile si libertatile fundamentale ale omului, profita de simbolurile comuniste pentru a obtine, prin inselaciune si populism sovietic, voturile cetatenilor care aspira la libertate si prosperitate, dar care, din cauza lipsei pluralismului de opinii si a presei libere, ramin victima propagandei totalitare.

Noua guvernare este datoare sa alinieze Republica Moldova statelor ex-sovietice si ex-socialiste care au egalat comunismul cu nazismul, conform si actului adoptat recent de OSCE. Este imperativa astazi formarea AIE-urilor in Consiliile raionale, pentru a se decide demolarea simbolurilor si a monumentelor comuniste.

Noua majoritate parlamentara trebuie sa interzica, prin lege, folosirea oricaror simboluri totalitare de catre partide, pentru a face ireversibila orientarea R.Moldova pe calea europeana. In caz contrar, situatia economica si ingerinta continua a cercurilor imperiale rusesti in treburile noastre interne ii pot readuce, tot pe cale democratica, pe comunistii antinationali si antieuropeni la putere.

PNL sprijina initiativa Miscarii Europene, sustinuta de Uniunea Jurnalistilor, privind intersicerea simbolurilor comuniste si se angajeaza sa fie, in continuare, alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in deciziile menite sa apropie R.Moldova de NATO si UE."

Adoptata la sedinta DPN a PNL
19 decembrie 2009

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus