Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-19/republica-moldova-a-aderat-la-comunitatea-energetica-13717.html
Data: Dec 19, 2009 (04:02)

Republica Moldova a aderat la Comunitatea Energetică

La 18 decembrie, în cadrul celei de-a VII-a Reuniuni a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, care a avut loc la Zagreb, Croaţia, a fost aprobată aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică. Obţinerea statutului de membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice este o prioritate strategică pentru Guvern. Această poziţie va permite integrarea Republicii Moldova în piaţa energetică regională, va spori gradul de securitate energetică a ţării şi va stimula atragerea investiţiilor străine în domeniu.

Comunitatea Energiei a fost înfiinţată în 2006. În afară de statele UE, din Comunitatea Energiei mai fac parte Albania, Bosnia, Croaţia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, precum şi Misiunea Administraţiei interimare a Naţiunilor Unite în Kosovo.

"Accesul Ucrainei şi Republicii Moldova în tratatul Comunităţii Energiei va avea un efect de catalizare a reformelor în sectorul de profil din aceste ţări, care va conduce la o piaţă energetică largă, guvernată de reglementări comune", a declarat comisarul pentru Energie Andris Piebalgs.

Acest fapt va ajuta în special Ucraina, ţară importantă pentru tranzitul gazelor, să îşi modernizeze infrastructura, în timp ce UE va progresa în privinţa obiectivului de îmbunătăţire a securităţii energetice, a mai spus Piebalgs. Comisarul a cerut Parlamentelor din Ucraina şi Moldova să adopte rapid o nouă legislaţie în domeniul gazelor.