Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.12.2009

Prima finanţare în moneda naţională acordată de BERD ÎMM-urilor din Moldova

Prima finanţare în moneda naţională acordată de BERD ÎMM-urilor din Moldova

BERD măreşte disponibilitatea finanţărilor destinate afacerilor private din Republica Moldova, acordînd un credit în moneda naţională, echivalent a 5 mln. dolari SUA, companiei financiare Microinvest pentru creditarea Întreprinderilor Micro şi Mici.

Curent, Microinvest este a treia organizaţie nebancară de micro-finanţare după valoarea activelor din Moldova, avînd o largă acoperire geografică şi concentrare pe creditarea rurală.

Criza financiară globală a lovit-o Moldova prin reducerea semnificativă a remitenţelor, care constitue 40% din PIB-ul ţării, reducerea consumului intern, cît şi contracţia producerii interne şi a volumului exporturilor. Acesti factori, pe fondul condiţiilor austere de piaţă, au forţat băncile comerciale şi organizaţiile de microfinanţare să-şi reducă considerabil activităţile lor de creditare.

Linia de credit acordată Microinvest de către BERD o va ajuta compania să-şi diversifice baza financiară şi să menţină acordarea creditelor ÎMM în condiţiile curente dificile.

Linia de credit va fi utilizată pentru finanţarea investiţiilor şi a capitalului circulant ale ÎMM pe un termen mediu şi lung în moneda naţională.

Tranzacţia respectivă este sprijinită de o asistenţă technică în valoare 100 000 USD pentru consolidarea gestiunii riscurilor de creditare de către Microinvest.

"Suntem bucurosi să-i acordăm un sprijin partenerului nostru, Microinvest, în perioada dificilă pentru a continua creditarea celor mai mici afaceri din toată Moldova. Pentru BERD, aceasta linie de credit este prima experienţă de acordare a finanţărilor în moneda naţională. Această facilitate va diminua riscul valutar la căre sunt expuşi clenţii Microinvest şi va încuraja alţi creditori comerciali de a continua finanţarea afacerilor locale, conform Libor Krkoska, Şeful Oficiului BERD din Chisinau.

"Suntem foarte bucuroşi să continuăm dezvoltarea relaţiilor noastre cu BERD. Această linie de credit în moneda naţioinală este un sprijin valorous pentru compania noastră şi ÎMM, în deosebi, pe fondul recesiunii din Moldova. Cu această ocazie, exprimăm o mulţumire profundă BERD şi sperăm că relaţiile noastre se vor dezvolta mai departe pentru beneficial antreprenorilor din Moldova şi economia în general", a spus dl Artur Munteanu, director executiv al companiei.

De la lansare in 2003, Microinvest a finanţat peste 13 mii de clienţi, acordîndu-i peste 61 mln. USD.

Pînă în prezent, BERD a investit peste 300 mln EUR în diferite sectoare ale economiei locale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus