Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2009

Norvegia ar putea adera la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chişinău

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Elisabeth Walaas, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, aflată într-o vizită de lucru în R.Moldova.

Elisabeth Walaas a afirmat că ţara sa, deşi nu este membru al UE, susţine aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi va acorda tot sprijinul necesar în realizarea parcursului european, precizând că se observă o apropiere reală a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. În context a fost abordat subiectul aderării Norvegiei la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chişinău. Potrivit părţii norvegiene, acest eveniment este preconizat pentru începutul anului 2010.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind situaţia politică şi social-economică din Republica Moldova, perspectivele impulsionării relaţiilor bilaterale moldo-norvegiene pe multiple planuri.

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a pronunţat pentru valorificarea mai activă a factorului parlamentar în relaţiile moldo-norvegiene şi pentru o cooperare amplă cu Parlamentul (Storting) Regatului Norvegiei.

Mihai Ghimpu a apreciat înalt asistenţa acordată de Norvegia pentru efectuarea reformelor în sfera justiţiei şi afacerilor interne în baza Memorandumului privind contribuţia Regatului Norvegiei la consolidarea statului de drept în Republica Moldova. În baza acestui Memorandum actualmente în republică activează o misiune norvegiană de experţi - NORLAM, care este implicată în mai multe proiecte comune cu Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Institutul Naţional al Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi alte instituţii de resort.

De asemenea, este în plină desfăşurare proiectul "Entranse 2 Your Business", care vizează suportul Norvegiei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, proiect finanţat de MAE al Norvegiei, anunţă Serviciul de presă al Parlamentului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus