Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2009

La Bruxelles, au fost discutate probleme privind facilitarea regimului de vize dintre UE şi RM

La 16 decembrie curent,  la Bruxelles a avut loc cea de-a II-a reuniune a Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de readmisie a persoanelor cu şedere ilegală dintre UE şi RM şi cea de-a IV-a reuniune a Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de facilitare a regimului de vize dintre UE şi RM. Delegaţia Republicii Moldova, din care au făcut parte şi experţi ai Ministerului Afacerilor Interne, a fost condusă de Mihai Căpăţînă, Directorul Departamentului Afaceri Consulare al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Potrivit MAEIE, în cadrul reuniunii Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de readmisie a persoanelor cu şedere ilegală dintre UE şi RM, părţile au prezentat informaţii statistice despre cazurile de readmisie a cetăţenilor moldoveni şi a celor din  state terţe, s-au făcut referiri la cazurile de neimplementare a Acordului. Totodată, au fost  examinate ultimele evoluţii în procesul de negociere şi încheiere a Protocoalelor adiţionale de implementare a Acordului respectiv dintre RM şi statele membre ale UE.

Reuniunea Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de facilitare a Regimului de Vize dintre UE şi RM a avut drept scop examinarea cazurilor de neimplementare a Acordului de către statele membre ale UE, identificarea noilor posibilităţi de amendare a Acordului în vederea extinderii facilităţilor în procesul de obţinere a vizelor  de către cetăţenii RM, precum şi eventualii paşi necesari de a fi întreprinşi de ambele părţi în vederea lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize pe parcursul anului 2010. Totodată, Comisia Europeană a informat despre rezultatele Raportului de evaluare a implementării Acordurilor de facilitare a regimului de vize cu statele terţe şi prevederile viitorului Cod Comunitar de Vize. În acest context, părţile au convenit asupra identificării unor mecanisme adiţionale care vor facilita cooperarea între RM şi UE în domeniul politicilor de vize. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus