Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-17/cuvernul-solicita-ue-sa-suspende-restrictziile-de-calatorie-pentru-liderii-transnistreni-13680.html
Data: Dec 17, 2009 (16:26)

Cuvernul solicită UE să suspende restricţiile de călătorie pentru liderii transnistreni

O nouă poziţie a conducerii Guvernului R.Moldova în legătură cu interdicţia impusă unor conducători ai regimului de la Tiraspol de a călători în ţările Uniunii Europene a fost astăzi anunţată de către Victor Osipov, Viceprim-ministru pentru reintegrarea ţării. Victor Osipov a prezentat în faţa diplomaţilor din statele UE iniţiativa de a suspenda pe 6 luni această interdicţie. Acest demers este strict condiţionat de cerinţa ca partea transnistreană să demonstreze progrese în eliminarea unor probleme stringente, inclusiv, a celor care au motivat sancţiunile aplicate de Consiliul UE.

 Conform poziţiei exprimate, dacă nu vor fi obţinute efectele scontate, în particular, reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină, eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a oficialilor şi diplomaţilor, interdicţia de călătorie ar urma să fie reactivată.

 Vicepremierul Osipov a invocat pentru această iniţiativă o anumită tendinţă pozitivă în comportamentul reprezentanţilor transnistreni: relansarea întrevederilor informale în formatul „5+2” pe 6 noiembrie la Viena şi 9 noiembrie la Tiraspol; reluarea dialogului bilateral la nivel de reprezentanţi politici în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. S-a ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii miliţiei transnistrene au participat împreună cu cei ai poliţiei moldoveneşti la un seminar organizat pe 7-9 noiembrie de către Misiunea OSCE în Moldova, dând dovadă de un spirit cooperant, de înţelegerea asupra continuării activităţii grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii, de abordarea constructivă a asigurării accesului ţăranilor la terenurile lor agricole de după traseul Rîbniţa-Tiraspol, etc.

 Ideea de a suspenda temporar şi condiţionat sancţiunile face parte din politica acţiunilor pozitive şi a deschiderii a noilor autorităţi de la Chişinău, menită să creeze o atmosferă propice pentru rezolvarea problemelor cu care se ciocneşte populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului şi pentru impulsionarea procesului de reglementare politică a conflictului.

 De asemenea, oficialul moldovean s-a referit şi la necesitatea actualizării listei persoanelor vizate de măsurile restrictive ale UE, în particular prin excluderea persoanelor ce nu mai deţin funcţii administrative înalte.

 La rândul lor, diplomaţii europeni au notat iniţiativa Guvernului moldovean şi au făcut o serie de precizări de rigoare, promiţînd că vor examina atent şi operativ acest demers. Potrivit lor, argumentele invocate vor contribui semnificativ la discuţiile pe marginea acestui subiect ce vor continua săptămâna viitoare la Bruxelles în cadrul Consiliului de Cooperare Moldova-UE.