Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2009

Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei este disponibilă să acorde tot sprijinul necesar în realizarea reformei constituţionale

Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei este disponibilă să acorde tot sprijinul necesar în realizarea reformei constituţionale

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova, a avut ieri seară o întrevedere cu Thomas Markert, Secretar adjunct al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei.

Obiectivul principal al noilor autorităţi de la Chişinău în cooperarea cu Consiliul Europei îl constituie încheierea procesului de monitorizare a Republicii Moldova privind angajamentele şi obligaţiunile asumate la momentul aderării la CoE, precum şi îndeplinirea rezoluţiilor şi recomandărilor ulterioare ale APCE în raport cu RM, a declarat Preşedintele Mihai Ghimpu în debutul întrevederii. În contextul aspiraţiei de integrare europeană suntem conştienţi de importanţa realizării eficiente a angajamentelor cu privire la respectarea drepturilor omului şi promovarea reformelor democratice - elemente decisive în evaluarea situaţiei de la noi de către autorităţile de la Strasbourg, precum şi celor de la Bruxelles, a spus Mihai Ghimpu.

Referindu-se la activitatea Comisiei pentru reforma constituţională, Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat că proiectul de lege elaborat în acest sens va fi înaintat, în mod obligatoriu, Comisiei de la Veneţia pentru expertizare. Preşedintele a mai menţionat că grupul de lucru, format din specialişti în drept constituţional, analizează Constituţia Republicii Moldova în ansamblu pentru a informa Comisia despre lacunele ce se conţin în textul actual al legii supreme. Ulterior, aceasta va decide dacă se impune adoptarea unei noi Constituţii, având ca bază actuala Constituţie, sau modificarea acesteia, în special a articolelor ce se referă la alegerea preşedintelui statului. „Optăm pentru ca Republica Moldova să aibă o Constituţie care să asigure funcţionarea eficientă a instituţiilor statului, o Constituţie care să faciliteze dezvoltarea democratică a societăţii", a precizat Mihai Ghimpu.

Thomas Markert a salutat ideia desfăşurării unei reforme constituţionale în Republica Moldova cu respectarea procedurii de modificare a Constituţiei, considerând acest lucru esenţial pentru viitorul statului nostru. Totodată, Thomas Markert a subliniat că există o necesitate obiectivă de a modifica legea supremă a statului, iar Comisia de la Veneţia este disponibilă de a acorda tot sprijinul necesar în realizarea reformei constituţionale. Secretarul adjunct al Comisiei de la Veneţia a precizat că respectiva iniţiativă este binevenită în contextul în care procedura de dizolvare a Parlamentului nu poate fi repetată la nesfârşit până când o fracţiune parlamentară va deţine 61 de mandate, fapt ce i-ar permite alegerea şefului statului.

Părţile au făcut o trecere în revistă a implementării în Republica Moldova a unui şir de programe comune ale Comisiei Europene şi Consiliului Europei, inclusiv în domeniile combaterii corupţiei şi asigurării independenţei justiţiei, susţinerii alegerilor, mass-media, a societăţii civile ş.a. Mihai Ghimpu a apreciat interesul constant al Consiliului Europei pentru evoluţiile din ţara noastră, anunţă Serviciul de presă al Parlamentului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus