Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-16/r-moldova-va-putea-deveni-membra-cu-drepturi-depline-in-cadrul-comunitatzii-energetice-13652.html
Data: Dec 16, 2009 (17:13)

R.Moldova va putea deveni membră cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice

Potrivit ME, R.Moldova va putea deveni membră cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice. O decizie finală în acest sens va fi luată, joi 17 decembrie curent, în cadrul celei de-a VІІ-a şedinţe a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice (CE), cu participarea reprezentativă a Viceprim-ministrului, Ministrului Economiei Valeriu Lazăr, cu desfăşurarea la Zagreb (Croaţia).

Viceprim-ministru, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr va participa la discuţiile şedinţei Consiliului Ministerial al CE orientate tematic pe: eficienţa energetică, resursele regenerabile de energie, securitatea energetică şi investiţiile în acest domeniu.

O prioritate pentru R.Moldova, în cadrul actualei reuniuni, rămîne însă a fi decizia finală pozitivă de aderare la CE şi de a obţine statutul de membru cu drepturi depline în cadrul acestei organizaţii de importanţă majoră.

Aderarea la Comunitatea Energetică va însemna pentru Moldova o schimbare radicală a legislaţiei fapt ce va conduce la perfecţionarea sistemului de reglementare în energetică, furnizarea energiei electrice calitative, sporirea competitivităţii pe piaţă, reducerea preţurilor, precum şi atragerea investiţiilor străine în domeniul dat.

În acest context, în scopul armonizării legislaţiei naţionale cu prevederile Aquisul-ului comunitar CE au fost deja transmise Parlamentului Republicii Moldova spre examinare, în primă lectura, două proiecte de Hotărîriri de Guvern-cu privire la energia electrică şi cu privire la gazele naturale.

Ambele proiecte de lege sunt armonizate complet cu directivele Comisiei Europene şi au fost supuse expertizei de către Comisia Europeană, Banca Mondială şi secretariatul Tratatului Comunităţii Energetice.

Tratatul Comunităţii Energetice a fost fondat de către ţările membre la 25 octombrie 2005. Scopul CE este formarea unui spaţiu comun de reglementare a pieţei energetice pe teritoriul UE şi Europei de Sud-Est. Începînd cu luna noiembrie a anului 2006, Republica Moldova are statut de observator la această organizaţie.