Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.12.2009

Hillary Clinton afirma ca tanara democratie de la Chisinau are nevoie de sustinerea Statelor Unite

Hillary Clinton afirma ca tanara democratie de la Chisinau are nevoie de sustinerea Statelor Unite

"Atunci cånd au loc schimbari democratice, nu ne putem permite sa devenim autosuficienti. In schimb, trebuie sa continuam sa consolidam ONG-urile si noile si neexperimentatele institutii ale democratiei. Tinere democratii ca Liberia, Timorul de Est, Republica Moldova si Kosovo au nevoie de ajutorul nostru pentru ameliorari in domenii ca sanatatea, educatia si cresterea nivelului de trai", a afirmat Hillary Clinton in fata studentilor de la Universitatea din Georgetown, carora le-a povestit despre "Agenda drepturilor omului in secolul XXI".

"Statele Unite trebuie sa incurajeze dezvoltari democratice in tari ca Ucraina si Georgia, unde au avut loc progrese importante anterior, in acest deceniu, dar care fac eforturi pentru consolidarea castigurilor lor democratice, atat din cauza unor factori interni, cat si externi", a subliniat sefa Departamentului de Stat american. Cand vine insa vorba despre Rusia si China, tari puternice unde se incalca grav drepturile omului, doamna Clinton promite "pragmatism" si "dialog cu usile inchise".

«Zombatii» lui Tkaciuk sparg PCRM
Intre timp, la Chisinau se sparge Partidul Comunistilor. Patru deputati comunisti importanti, printre care Vladimir Turcan si Victor Stepaniuk, l-au abandonat pe Voronin si se uita cu jind la Partidul Democrat condus de Marian Lupu si Dumitru Diacov. Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului, i-a oferit un buchet de trandafiri albi tovarasei Ludmila Belcencova pentru curajul de a sari din luntrea militianului. Mark Tkaciuk, eminenta cenusie a PCRM, a cerut celor patru tradatori  sa depuna mandatele de deputati si sa iasa din Parlament. "Plecarea celor patru deputati nu inseamna scindarea PCRM, ci doar parasirea grupului parlamentar de catre nemernicii pe care i-am pierdut pe drum. Ei trebuie nu doar sa plece din fractiune, dar si din Parlament, ei trebuie sa  depuna mandatele, asa ar fi corect", crede Tkaciuk. Fostul premier Vasile Tarlev vrea si el cu Turcan.
"Voronin are o autoritate foarte mare in partid si nimeni nu va merge impotriva lui. Chiar daca vor mai exista nemultumiti, acestia vor alege sa paraseasca partidul. Tkaciuk si tinerii lui sunt dintr-o alta lume. Acesti tineri sunt zombati de intelectul lui Mark Tkaciuk pe care il cred un adevarat guru. Mark este un intelectual bine educat, dar nu stie sa vorbeasca pe limba oamenilor simpli", crede Igor Botan.

Popa Cibric: „Jidovii ii stuchi pi preotii ortodocsi când trec pe la Zidul Planjerii"
Asa sustine popa Anatolie Cibric, care i-a condus pe vandalii in sutana sa sfarame Menorah pe care evreii au instalat-o la intrarea in Parcul Stefan cel Mare si Sfant pentru Hanuca. "Si cati minora acolo? Noi suntem in tara ortodoxa si Stefan cel Mare a aparat-o di tot soiu di jidovim dar ii o vinit si o pus minora. Este o faradelege, o ingaduinta a puterii de stat de astazi, care a permis asa ceva intr-o tara ortodoxa. Eu fac apel, daca sunteti ortodocsi, sculati-va si spuneti cuvantul vostru", a ripostat popa Cibric. Mitropolia Basarabie s-a dezis printr-un comunicat de excesele preotilor de rit vechi. "Manifestarile violente vin in contradictie cu legea morala si cu voia lui Dumnezeu. Toleranta, vietuirea in pace si dragoste intre semeni este indemnul adresat crestinilor de Mantuitorul Hristos. Avand Evanghelia imprimata adanc in suflet, poporul nostru n-a purtat nici un razboi religios, ba dimpotriva, a manifestat dragoste si buna intelegere cu etniile conlocuitoare", informeaza Mitropolia Basarabiei. Este semnificativ ca la demonstratia "spontana" au venit si indivizi cu un drapel considerat fascist "negru, galben si alb". Este drapelul oficial al Imperiului Rus in a doua jumatate a secolului XIX. Si atunci, de unde vine provocarea? Cine are acest interes? Sa cautam femeia... (Gardianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus