Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.12.2009

EVZ: Comuniştii moldoveni încep să piardă oameni

Patru deputaţi PCRM au anunţat că părăsesc partidul, gest care ar putea antrena şi alte plecări, avertizează analiştii.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), intrat de câteva luni în opoziţie, începe să se clatine din temelii după ce patru deputaţi ai fostei formaţiuni de guvernământ de la Chişinău şi-au anunţat retragerea din grupul parlamentar.
 
Vladimir Ţurcan, figură proeminentă a PCRM, care în multe situaţii a jucat rolul de purtător de cuvânt al formaţiunii, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac au anunţat, ieri, că vor părăsi grupul, motivându-şi decizia prin faptul că „partidul a dus la alegeri anticipate şi la consolidarea aripii radicale de dreapta" de pe scena politică. „Data de 7 decembrie a fost picătura care a umplut paharul", a adăugat Ţurcan.

„Când vezi că ţara ta, pe care o iubeşti, este prăbuşită cu mâna unor lideri din PCRM, atunci aceasta e o tragedie pentru unii", a explicat, la rândul său, Stepaniuc. Cei patru au anunţat că nu se vor alătura niciunei alte formaţiuni politice reprezentate în legislativul de la Chişinău şi vor acţiona ca deputaţi independenţi.
 
Decizia de a părăsi grupul parlamentar, în cazul lui Ţurcan, şi partidul, în cazul celorlalţi trei, a fost luată după şedinţa plenară a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din dimineaţa zilei de 7 decembrie, unde s-a decis ca PCRM să nu-l sprijine pe Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Ţurcan şi Stepaniuc susţin că au propus membrilor formaţiunii comuniste aflaţi la acea şedinţă să evite alegerile anticipate, dar fără succes. Ei au avertizat că gestul lor va fi, în curând, urmat şi de alţi deputaţi comunişti.
 
Curăţenie în partid

Liderii comunişti nu s-au arătat afectaţi de decizia celor patru colegi. „Slavă Domnului că am făcut curăţenie în Partidul Comuniştilor", a reacţionat Mark Tkaciuk, mâna dreaptă a fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin.
 
El le-a cerut însă celor patru să îşi depună şi mandatul de deputat, deoarece au fost aleşi pe listele PCRM. Tkaciuk a explicat gestul lor prin faptul că aceştia s-au „deprins cu un confort personal" cât timp PCRM a fost la putere şi acum nu se pot adapta opoziţiei.

El a adăugat că este destul de greu să anticipeze eventuale alte demisii din partid, dar a subliniat că „plecarea unor membri nu înseamnă destrămare".
 
La rândul ei, Maria Postoico, şefa grupului parlamentar comunist, a declarat că cei patru deputaţi au fost, în realitate, excluşi din formaţiunea comunistă şi nu au plecat de bunăvoie.
 
Analistul politic Igor Boţan a explicat, că influenţa tot mai mare exercitată de Tkaciuk în partid a nemulţumit mulţi membri PCRM. El a subliniat că gestul celor patru a declanşat o adevărată avalanşă, care a antrenat şi primari, şi consilieri locali ai formaţiunii comuniste. (EVZ)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus