Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.12.2009

Conducerea ÎS „Calea Ferată din Moldova” cercetată penal

Procuratura Generală a verificat legalitatea gestionării unor bunuri din patrimoniul Î.S. „Calea Ferată din Moldova" (CFM).

În rezultatul controlului procurorii au stabilit că, pe parcursul anilor 2005-2008, CFM în persoana administratorului Miron Găgăuz a semnat, contra sumei 55 milioane lei, 4 contracte de transmitere în chirie a circa 500 de vagoane mărfare întreprinderii mixte „Intertranscord" S.R.L., cu dreptul exploatării acestora pe teritoriul statelor CSI.

ÎM „Intertranscord" SRL care are un capital social de numai 5400 lei şi este fondată de către Vladimir Kiko, locuitor or.Tiraspol şi compania „Terboch Limited" înregistrată în zonă of-shore din Cipru, a transmis vagoanele în subchirie unor companii din Federaţia Rusă, obţinînd din această tranzacţie un venit de 75 milioane lei.

Mai mult, fiind exportator de servicii în loc de CFM, acest agent economic a beneficiat de restituirea TVA din bugetul de stat al Republicii Moldova în mărime de circa 11 milioane lei.

În rezultat, prin transmiterea în chirie ÎM „Intertranscord" SRL a circa 500 de vagoane, administratorul ÎS "Calea Ferată din Moldova", Miron Găgăuz a prejudiciat interesele publice cu 31 milioane lei.

Procurorii menţionează că, Legea cu privire la întreprinderea de stat prevede că, una din atribuţiile de bază ale administratorului întreprinderii este asigurarea folosirii eficiente a bunurilor primite în gestiune operativă.

Pe faptele menţionate, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în temeiul art.329 alin.2) lit.(b) Cod penal, neglijenţa în serviciu.

Cauza penală a fost expediată Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei pentru exercitarea urmăririi penale, anunta Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus