Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.12.2009

Astazi fost inaugurat Incubatorul de Afaceri din Soroca

Potrivit ME, astazi 16 decembrie, a fost inaugurat Incubatorul de Afaceri din Soroca (IAS), cu participarea Viceministrului Economiei Sergiu Ciobanu, Viceministrului Afacerilor Externe al Norvegiei, Secretarul de Stat Elisabeth Walaas, directorul Proiectului „Entranse 2 Your Business" Gunnar Due-Gundersen, preşedintele raionului Soroca Mircea Martiniuc şi reprezentanţii organizaţiei norvegiene de cercetare SINTEF.

Lansarea IAS a fost organizată de către Ministerul Economiei de comun cu Organizaţia pentru Dezvoltarea sectorului IMM-urilor din Moldova (ODIMM).Proiectul „Entranse 2 Your Business" este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia şi implementat de către SINTEF Group, în calitate de partener internaţional principal şi Ministerul Economiei al Republicii Moldova drept partener naţional al proiectului.

Incubatorul de Afaceri din Soroca are drept scop să ofere antreprenorilor cu idei şi planuri de afaceri şansa de a le realiza într-un mediu potrivit. Companiile găzduite de IAS beneficiază de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, suport financiar la achiziţionarea echipamentului, consultanţă şi instruire antreprenorială din partea experţilor locali şi internaţionali, costuri de administrare reduse şi alte facilităţi.

Incubatorul proaspăt inaugurat va găzdui 17 companii, care vor oferi 70 locuri noi de muncă, specializate în: confecţionarea hainelor, prelucrarea sticlei; producerea mobilei de sticlă, furajului granulat, ferestrelor; prestarea serviciilor juridice, de arhitectură, de contabilitate; organizare a evenimentelor şi festivităţilor; oferire a serviciilor fotografice şi de publicitate etc.

IAS este primul incubator cu profil mixt din Moldova, care pune la dispoziţie micilor antreprenori spaţii pentru producere şi oferă serviciile aferente. Treptat, condiţiile de găzduire pentru companiile beneficiare se vor apropia de cele ale pieţii, planificîndu-se ca după trei ani, companiile maturizate să părăsească incubatorul, pentru a elibera spaţiu altor începători.

În viitorul apropiat, Proiectul „Entranse 2 Your Business", în parteneriat cu Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului IMM, planifică oferirea suportului pentru revitalizarea incubatoarelor de afaceri existente şi crearea de noi incubatoare în alte centre raionale.

„Entranse 2 Your Business" este un proiect de dezvoltare implementat de către Grupul SINTEF, cu sprijin financiar din partea Guvernului Norvegiei. Viziunea proiectului este de a contribui la dezvoltarea unui sector competitiv al IMM-urilor şi a serviciilor într-un mediu favorabil devenind în perspectivă un motor de expansiune şi de durabilitate pentru economia naţională.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus