Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.12.2009

Nicolae Ciornîi pleacă din compania „LUKoil” şi se lansează în politică

Nicolae Ciornîi pleacă din compania „LUKoil” şi se lansează în politică

Ciornîi va anunţa mâine, 16 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre plecarea sa din compania "Lukoil" şi lansarea în politică.

Nicolae Ciornîi are o avere estimată de către unii experţi la 300-500 de milioane de dolari. Are proprietăţi în Republica Moldova, România şi Rusia. Din 2003 are şi cetăţenie română, cu domiciliul în Bucureşti.

Potrivit VIP Magazin, la începutul anului 2005 administra afaceri cu petrol estimate la câteva miliarde de dolari ale gigantului rus "Lukoil" în Republica Moldova, România, Ucraina şi Ungaria. Simplu, dar ambiţios, hotărât şi cu o capacitate de muncă enormă, a reuşit în ultimii 15 ani să facă o carieră strălucită.

Înainte de a fi una dintre cele mai influente figuri de la "Lukoil", în anii '90 a fost director al companiei "Tirex-Petrol". După 1999, încet, dar sigur, a ajuns în poziţia de director general al companiei "Lukoil-Moldova", apoi de preşedinte al consiliilor de directori ale subdiviziunilor "Lukoil" în România, Ucraina şi Ungaria. Ultima mare promovare a fost cea din aprilie 2005 pe postul de vicepreşedinte al "Lukoil".

Este un om de afaceri integru care nu s-a lăsat implicat în jocuri politice, deşi în ultimii şapte ani a figurat constant în topul celor mai influenţi oameni de afaceri din Moldova. Doctor în economie, în lucrarea "Tranziţia la economia de piaţă şi investiţiile străine în Republica Moldova", constata că "RM a intrat în mileniul trei cu o economie ce se află într-o criză dezastruoasă şi de lungă durată". Este poate cea mai dură apreciere publică făcută de economistul Ciornîi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus