Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2009

Igor Botan: Este o greseala sa transferi un conflict politic intr-un nou an, cand guvernul trebuie sa stopeze declinul economic. Europa Liberă

Igor Boțan: "Afectat de criza economică, electoratul este nemulțumit de strategia PCRM de a transfera criza politică în 2010. Nemulțumirea se remarcă la nivelul organizatiilor locale ale partidului - un posibil preludiu al scindării"

Valentina Ursu: Domnule Botan, ce parere aveti despre mult mediatizatul subiect ce tine de scindarea PCRM?

Igor Botan: Cetătenii Republicii Moldova au obosit de această criza politica, care, iata ca a coincis cu criza economică în 2009. Şi, spre nemulţumirea tuturor, această criză politică este transferată din 2009 în 2010, cand noul guvern trebuie sa se preocupe de stoparea declinului economic si relansarea economiei tarii. Acest transfer nu este pe placul cetatenilor. Vocile cetatenilor converg spre o nemultumire fata de comportamentul PCRM, care doreste in continuare sa exploateze nostalgiile unor anumitor categorii de cetateni, si sa exploateze fobiile pe care tot ei le-au semanat in societate, legate de atitudinile cetatenilor fata de problemele etnice, geopolitice, de perspectivă pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: Cativa dintre deputatii comunisti influenti in interiorul partidului consideră decizia PCRM de a provoca alegeri anticipate ca fiind una gresita si anunta despre parasirea fractiunii comuniste. Printre aceştia, cunoastem deja numele lui Vladimir Turcanu, Victor Stepaniuc. Nu se exclude ca si alti colegi de partid vor face acest pas.

Igor Botan: Opiniile acestor fruntasi ai PCRM coincid cu opiniile primarilor, consilierilor locali si ale cetatenilor. Este o greseala sa transferi un conflict politic intr-un nou an, cand guvernul trebuie sa stopeze declinul economic. Intr-o tara saraca, precum este Moldova, este un lux inimaginabil un astfel de comportament politic. Pe de alta parte, vedem ca mesajele pe care le transmite Vladimir Voronin sunt oarecum belicoase si insistă asupra revansei pe care PCRM vrea sa o obtina ca urmare a boicotului institutional al sefului statului.

Valentina Ursu: Revansa PCRM poate fi un esec?

Igor Botan: Revansa PCRM depinde direct de modul cum se va comporta alianta. Dacă AIE va reusi sa ramana consolidata si va stabiliza situatia economica, eventual sa reusească chiar sa demonstreze cetatenilor ca e posibilila relansarea, atunci sansele PCRM vor scadea semnificativ, desi acest partid nu cred ca se poate prabusi foarte usor, pentru ca acesti comunisti exploateaza nostalgiile si fobiile oamenilor, iar aceastea nu pot fi elimitate atat de usor.

Valentina Ursu: Dar vor pleca cei care au anuntat abandonarea PCRM din fractiunea comunista sau se mai gandesc ?

Igor Botan: Deocamdată stim despre comportamentul domnului Turcanu, care mai ramane o figura emblematică a fractiunii PCRM. Plecarea lui este un semn destul de important pentru membrii partidului si cei din fractiune. De modalitatea prin care se va afirma depinde foarte mult daca alti membri si fruntasi ai partidului ii vor urma exemplul.

Valentina Ursu: Presa scrie de vreo 10 zile despre acest fenomen, dar deocamdată nu se intampla nimic.

Igor Botan: Probabil este o caracteristică a domnului Turcanu, care e o persoana foarte experimentata şi foarte atenta. Domnia Sa vrea sa demonstreze că este responsabil şi miscarile pe care le face sunt un rezultat in urma unor meditari, un rezultat al unor incercari care au esuat. Dl. Turcanu incearcă, apriori, să aiba niste justificari despre modul cum procedează.

Valentina Ursu: Domnule Botan, sa vorbim si despre framantarile de pe segmentul de dreapta şi centru-dreapta a eschierului politic. A avut loc congresul AMN. Nu a fost un eveniment lipsit de scandal. Credeti ca AIE va ramane nezdruncinată si monolită pe viitor? Catre sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa aibă loc si congresul PLDM.

Igor Botan: Aici lucrurile difera. Dupa 2 alegeri in 2009 s-au profilat foarte clar doua partide ascendente - PLDM şi PD, alaturi de care avem alte 2 partide, Pl care stagnează din 2007, iar altul a fost in cadere libera, e vorba de AMN. In AMN s-a produs un lucru imporatant. Nu cred ca a esuat tentativa de a intineri partidul. Am observat ca de fapt Serafim Urecheanu si-a numit succesorul, care este Victor Ospiov, iar partea nemulţumită este cea care il sustinea pe Veaceslav Untila, care s-a vazut la carma partidului. Este un conflict intern intr-o structura care a fost si anterior macinată de framantari, pentru ca AMN a fost pilonul de rezistenta in anii de dominatie absoluta a PCRM. A fost formata din vreo 13 formatiuni politice, care, dupa ce a trecut pericolul confruntarii cu PCRM au inceput incetul cu incetul sa se desprindă de acest partid. Sunt niste procese absolut fireşti. Serafim Urechean a reusit sa-si promoveze succesorul, iar sperantele acestui partid sunt legate de Victor Osipov, pe cand Veaceslav Untila s-a simtit oarecum lezat in aspiratiile sale.

Valentina Ursu: In alta ordine de idei sa va intreb Dle Botan, ce parere aveţi despre acest scandal religios din centrul capitalei. Peste 100 de crestini ortodocsi au daramat candelabrul instalat de reprezentanţii comunităţii evreiesti din Republica Moldova, cu ocazia celor opt zile de Hannukah - sărbătoarea luminii în cultul mozaic? Acest conflict ar avea o tenta politica?

Igor Botan: Este un accident extrem de regretabil, care trebuie condamnat atat din partea autoritatilor publice din Moldova, lucru care deja l-a si facut ministrul Justiţiei, dar si Mitropolia Moldovei ar trebui sa condamne acest incident. Vorba e ca aceasta menora este si un simbol religios foarte important. Ceea ce ma mira este ca Dumnezeu, prin vorbire directă i-a indicat lui Moise ce sa faca atunci cand a format cortul divin, chivotul şi această menoră, sfeşnicul cu 7 potirase. Este de neconceput pentru mine faptul ca enoriaşii spun ca nu cunosc nimic despre acest simbol. Mai mult decat atat, talmudul interzice comunitatilor evreiesti sa folosească acest simbol, pentru ca acest simbol este sfant pentru ei, şi atunci ei recurg la simboluri care diferă. A fost o menoră cu 9 potiraşe, care indica faptul ca acest simbol este unul traditional. Este legat nu numai de sfesnicul care aduce lumina.

Valentina Ursu: Scurt pe doi. Acest incident, acest conflict are sau nu tentă politică?

Igor Botan: Eu cred ca este mai degraba o manifestare de obscurantism care trebuie condamnată, dar consecintele politice pot fi grave. (Radio Europa Libera)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus