Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-14/dorin-dragutzanu-situatzia-inregistrata-in-ultimele-zile-pe-piatza-valutara-nu-trebuie-sa-ingrijorez-13601.html
Data: Dec 14, 2009 (20:46)

Dorin Drăguţanu: Situaţia înregistrată în ultimele zile pe piaţa valutară nu trebuie să îngrijoreze populaţia

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu conducătorii băncilor comerciale din Republica Moldova. Dorin Drăguţanu a făcut o prezentare a situaţiei de pe piaţa valutară a Republicii Moldovei, precizînd că  Banca Naţională analizează cu atenţie ultimele evoluţii. „Situaţia înregistrată în ultimele zile pe piaţa valutară nu trebuie să îngrijoreze populaţia, deoarece este un fenomen normal, un rezultat al consolidării rezervelor internaţionale de către BNM şi al procurărilor sezoniere de valută de către importatori", a precizat guvernatorul BNM.

Dorin Draguţanu a dat asigurări să situaţia este stabilă, iar motive de îngrijorare nu există.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre situaţia din domeniul construcţiilor şi cel viti-vinicol. În context, Prim-ministrul Vlad Filat a reamintit că mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova nu pot intra în posesia apartamentelor, deoarece construcţiile în care au investit bani nu au fost finisate.

Participanţii la şedinţă au decis crearea unui grup de lucru care va examina situaţia în ramura construcţiilor şi va identifica măsurile ce pot fi întreprinse pentru  finalizarea unor construcţii, în particular, şi relansarea ramurii, în general.

Referitor la situaţia din ramura viti-vinicolă, unde la momentul de faţă datoriile agenţilor economici faţă de băncile comerciale se ridică la 1,3 mlrd. lei, s-a decis ca, pînă la finele anului curent, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare să facă o analiză a situaţiei agenţilor economici datornici şi să elaboreze un Plan de restructurare a companiilor.

Prim-ministrul a mulţumit participanţilor la şedinţă pentru implicare şi rolul pe care-l joacă în procesele social-economice şi i-a asigurat de faptul că Guvernul este deschis pentru parteneriate eficiente şi durabile, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.