Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2009

Armata Naţională va distruge arsenalul de muniţii fragmentare, costul proiectului a fost estimat la circa € 70 mii

Armata Naţională va distruge arsenalul de muniţii fragmentare, costul proiectului a fost estimat la circa € 70 mii

Muniţiile cu fragmentare din dotarea Armatei Naţionale vor fi nimicite cu suportul financiar al comunităţii internaţionale. Un memorandum de înţelegere privind acordarea asistenţei tehnice în distrugerea stocurilor de muniţii cu fragmentare din dotarea Armatei Naţionale a fost semnat astăzi, 14 decembrie, între Ministerul Apărării al R. Moldova şi organizaţia non-guvernamentală „Norwegian Peoples Aid".

Memorandumul prevede distrugerea a circa 80 de bombe de aviaţie cu fragmentare de producţie sovietică cu termenul de valabilitate expirat. Costul proiectului a fost estimat la circa € 70 mii, iar cheltuielile vor fi suportate de donatori externi.

Bugetul primei faze este de circa € 28 mii şi va fi suportat de Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe. În cadrul acestei etape, 10 specialişti ai Armatei Naţionale vor fi instruiţi de experţii internaţionali privind procedurile de dezmembrare şi nimicire a muniţiilor. „Norwegian Peoples Aid Mine Action" va participa cu cinci specialişti, care vor oferi consultaţiile necesare pentru lucrările de analiză şi pregătire a muniţiilor, precum şi coordonarea generală a proiectului. În schimb, Armata Naţională va asigura tehnica specială şi de transport, carburanţi-lubrifianţi, precum şi resursele umane pentru implementarea proiectului.

Nimicirea muniţiilor va avea loc la Baza militară de instruire Bulboaca. În acest scop va fi amenajat un poligon securizat. Procedura de distrugere a muniţiilor va fi inofensivă atît pentru mediul ambiant, cît şi pentru personalul implicat la neutralizarea muniţiilor. Implementarea proiectului va fi monitorizată şi sprijinită de Misiunea OSCE din R. Moldova.

Armata Naţională va distruge întregul arsenal de muniţii fragmentare pentru a respecta angajamentele asumate de R. Moldova privind consolidarea securităţii regionale. R. Moldova a semnat „Convenţia privind muniţiile cu fragmentare" la 3 decembrie 2008 alături de alte 94 de ţări. Convenţia prevede renunţarea la producerea, stocarea, utilizarea şi transferul muniţiilor de acest fel, curăţarea terenurilor afectate şi asistenţa victimelor. Totodată, în conformitatea cu prevederile acestui document, ţările semnatare se angajează să asigure distrugerea muniţiilor din dotare nu mai tîrziu de opt ani de la intrarea în vigoare a convenţiei. În afară de aceasta, ţările semnatare se angajează să respecte standardele internaţionale de distrugere a muniţiilor fragmentare, aplicabile pentru protecţia sănătăţii publice şi mediului ambiant.

Muniţiile cu fragmentare reprezintă bombe de aviaţie sau altă muniţie cu pereţii subţiri încărcată cu mine şi submuniţii. Conform caracteristicilor tehnico-tactice aceste muniţii sînt considerate foarte periculoase, deoarece se fragmentează la o anumită distanţă deasupra ţintei şi au o rază largă de acţiune, iar submuniţia nedetonată (circa 5 %) poate afecta populaţia civilă chiar şi după finalizarea conflictelor armate, anunţă Serviciul de ptresă al Armatei Naţionale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus