Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.12.2009

Un simbol religios evreiesc, profanat la Chisinau

Circa 100 de crestini ortodocsi au daramat menora instalata vineri de reprezentantii comunitatii evreiesti din Republica Moldova, cu ocazia celor opt zile de Hanuka,  sarbatoarea luminii in cultul mozaic. Enoriasii au scandat lozinci antisemite, dupa care au smuls menora, iar in locul ei au infipt o cruce de lemn. Plasarea unui simbol al iudaismului linga statuia lui Stefan cel Mare, in opinia liderilor protestului, este o ofensa.

"Noi suntem in tara ortodoxa si Stefan cel Mare a aparat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit si au pus menora. Este o faradelege, o ingaduinta a puterii de stat de astazi, care a permis asa ceva intr-o tara ortodoxa", a declarat un preot.

Reprezentantii comunitatii evreiesti au informat toate forurile competente, inclusiv Mitropolia Moldovei.

Politistii sustin ca au incercat, fara succes, sa-i convinga pe enoriasi sa nu smulga menora. Politistii insa nu au intervenit in vreun fel in momentul incidentului.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei, care sustin ca nu stiau de initiativa enoriasilor, promit sa investigheze incidentul si sa ia masuri. Si ministrul Justitiei de la Chisinau, Alexandru Tanase, a condamnat gestul afirmind ca nu va tolera astfel de actiuni. Instigarea la ura rasiala si religioasa se pedepseste, in legislatia moldoveana, cu amenda sau cu inchisoare de pana la 3 ani. Ca sa evite alte incidente, menora a fost mutata la Monumentul Victimelor Holocaustului, in alta parte a Chisinaului. (Rl online)

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus