Trimite e-mail | Printeaza
Externe
11.12.2009

UE vrea o taxa mondiala pe tranzactiile financiare?

UE vrea o taxa mondiala pe tranzactiile financiare?

Liderii Uniunii Europene intentioneaza sa incurajeze Fondul Monetar International (FMI) sa ia in considerare posibilitatea introducerii unei taxe mondiale pe tranzactiile financiare, dupa modelul taxei Tobin, potrivit unui proiect de text pe care urmeaza sa il adopte vineri.

Textul "incurajeaza" Fondul sa ia in considerare introducerea "unei taxe care sa fie instaurata la nivel mondial pe tranzactiile financiare".

La sfarsitul lunii noiembrie, directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, anuntase ca are in vedere o taxa pe tranzactiile financiare, in conditiile in care, in septembrie, FMI fusese insarcinat de G20 sa analizeze modalitatile de a determina bancile sa isi asume "sarcina" masurilor de salvare de care au beneficiat.

In acelasi timp, UE invita "sectorul financiar sa puna imediat in aplicare practici sanatoase in materie de remunerare si incurajeaza statele europene sa ia in considerare fara intarziere posibile solutii pe termen scurt".

"Politicile de remunerare din sectorul financiar trebuie sa favorizeze o gestiune sanatoasa si eficienta a riscurilor", se mai arat in proiectul de text, citat de AFP.

Totusi, textul nu reia explicit ideea sustinuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de premierul britanic Gordon Brown de a fi instaurata o taxa mondiala pe bonusuri.

Cei doi lideri pledasera joi, 10 decembrie, in favoarea instaurarii unei taxe mondiale pe bonusuri, dar si a unei taxe pe tranzactiile financiare. (Intact News)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus