Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2009

Obiectivul fundamental al BNM este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor

Obiectivul fundamental al BNM este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor

Banca Naţională analizează cu atenţie ultimele evoluţii pe piaţa valutară internă în contextul impactului cursului de schimb asupra stabilităţii preţurilor. Analizele efectuate arată că stabilitatea preţurilor în Moldova este consistentă cu o rată a inflaţiei de 5 la sută pe termen mediu. Luând în considerare inflaţia negativă înregistrată în ultima perioadă, BNM foloseşte această oportunitate pentru consolidarea rezervelor internaţionale, prin procurarea activă a excesului de valută din piaţă, asigurându-se astfel stabilitatea economică viitoare in Republica Moldova.

În condiţiile actuale de restrângere a activităţii economice şi a inflaţiei negative, apare necesitatea de a susţine mai pronunţat politica economică generală a statului, totodată, acordând sprijin suplimentar sistemului financiar naţional. Pe lângă avantajarea producătorilor locali prin sporirea competitivităţii produselor autohtone pe pieţele externe, situaţia actuală permite vărsarea de lichidităţi adiţionale în economia naţională, inclusiv prin majorarea mijloacelor disponibile pentru creditarea sectorului real, fără a se prejudicia obiectivul fundamental al BNM.

Banca Naţională controlează îndeaproape evoluţiile de pe piaţa valutară şi este pregătită pentru acţiuni promte şi hotărâte, în cazul în care fluctuaţia semnificative ale cursului valutar ar putea conduce la o creştere excesivă a inflaţiei. Banca Naţională dispune de mijloace şi instrumente monetare suficiente, pentru a asigura ca rata inflaţiei anuale pe perioada 2010-2012 sa nu depăşească 5 la sută, anunţă Centrul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus