Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2009

Moldova este interesata de cooperarea economica cu Rusia

Moldova este interesata de cooperarea economica cu Rusia

Republica Moldova este interesata de cooperarea economica cu Rusia, intrucat pe masura ce economia rusa va iesi din criza, se va stabiliza si situatia economica din R. Moldova, a spus vicepremierul moldovean Valerie Lazar, ministru al Economiei.

"Federatia Rusa este partenerul nostru principal si parteneriatul cu aceasta reprezinta un factor serios de cooperare pentru stabilizarea economiei R. Moldova. Cu cat mai bine vor merge treburile in Rusia, cu atat mai bine vor merge treburile si la noi (in R. Moldova - n.red.)", a spus el. In acelasi timp ministrul moldovean a precizat ca "Guvernul (de la Chisinau - n.r.) intelege ca este necesar sa creeze conditii mai prielnice pentru investitii si pentru comert", informeaza RIA Novosti.

Ministrul moldovean al Economiei a mai spus ca delegatia moldoveana va "cere Rusiei creditul (de 150 de milioane de dolari - n.red.). Acesta este foarte necesar pentru tara. Nu avem nevoie insa doar de credit, avem nevoie de parteneriatul cu Rusia", a adaugat el.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a cerut omologului sau rus, Vladimir Putin, la prima intrevedere pe care au avut-o, la 20 noiembrie, la Ialta, sa grabeasca procedura de acordare a creditului rusesc Republicii Moldova.

"Contam pe ajutorul vostru si folosindu-ma de ocazie, vreau sa va cer, in cazul in care exista posibilitatea, incheierea procesului de negocieri pentru acordarea creditului (Republicii Moldova - n.r.)", a spus Filat in cadrul intrevederii cu Putin.

La inceputul lunii octombrie, ministrul rus de Finante Aleksei Kudrin spunea ca Rusia ar putea acorda Republicii Moldova un credit de pana la 150 de milioane de dolari. "In noiembrie vom purta negocierile referitoare la cooperarea economica, inclusiv despre credit", a spus el.

In cadrul vizitei din 22 iunie a fostului presedinte al Republicii Moldova,Vladimir Voronin, in Rusia, unde s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev si cu premierul Vladimir Putin, Moscova a promis Chisinaului acordarea unui credit de 500 milioane dolari, insa conditiile si detaliile de acordare a acestui imprumut au ramas necunoscute.

Vicepremierul moldovean va participa vineri, la Moscova, la cea de-a 44-a sesiune a Consiliului Economic al Comunitatii Statelor Independente (CSI), organizatie ce regrupeaza fostele republici sovietice cu exceptia tarilor baltice si a Georgiei. (NewsIn)

***

 

Potrivit BNS, in ianuarie-octombrie 2009 balanta comerciala negativa a Moldovei cu Rusia a alcatuit 41,8 mil. dolari SUA, micsorandu-se fata de aceeasi perioada a anului 2008 de 5,7 ori. In special, exportul marfurilor moldovenesti in Rusia in 10 luni ale anului 2009 fata de aceeasi perioada a anului precedent s-a micsorat cu 16,9% - pana la 221,6 mil. dolari SUA. Importul productiei rusesti in Moldova in aceeasi perioada s-a micsorat cu 47,8% - pana la 263,4 mil. dolari SUA. Cota Rusiei in volumul total al exportului moldovenesc a sporit de la 19,8% la 21,7%, iar in import s-a redus de la 12,3% la 10,2%. Baza exportului in Rusia traditional o constituie productia agricola: vinuri, divinuri, conserve de fructe si legume, sucuri. Moldova livreaza in Rusia de asemenea masini si utilaje, constructii metalice, textile. Ponderea cea mai mare in volumul total al importului din Rusia le revine resurselor energetice. Moldova importa de asemenea din Rusia marfuri alimentare, bauturi si tutun, masini, aparate, utilaje electrice, produse chimice. Informatia prezentata de BNS nu include operatiunile comercial-economice a intreprinderilor din regiunea transnistreana.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus