Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2009

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere asistentul adjunct al Secretarului american al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova, a avut o întrevedere cu Celeste Wallander, asistent adjunct al Secretarului american al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia. La întrevedere au participat Asif J. Chaudhry, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, alţi oficiali americani.

Mihai Ghimpu a subliniat, în debutul întrevederii, importanţa deosebită pe care o atribuie conducerea Republicii Moldova relaţiilor cu Statele Unite ale Americii. În acest context se impune necesitatea semnării unui Acord de parteneriat strategic dintre cele două state, având ca direcţii prioritare consolidarea dialogului politic bilateral, intensificarea colaborării comercial-economice şi cooperarea în domeniul securităţii internaţionale. Un proiect de acord în acest sens a fost transmis Ambasadei SUA la Chişinău.

SUA joacă un rol important şi în dialogul nostru cu Uniunea Europeană şi cu organizaţiile financiare internaţionale. Apreciem, de asemenea, contribuţia substanţială a SUA în consolidarea statului de drept şi în relansarea economiei Republicii Moldova, a spus Mihai Ghimpu. Dovadă este şi asistenţa tehnico-financiară în sumă de 262 dolari SUA acordată republicii noastre prin intermediul Acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului.

Referindu-se la diferendul transnistrean, Preşedintele Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Statelor Unite pentru susţinerea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi s-a pronunţat pentru creşterea rolului SUA şi a Uniunii Europene în calitate de mediatori cu drepturi depline în cadrul negocierilor în formatul 5+2. Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene, în opinia sa, este o condiţie indispensabilă pentru soluţionarea definitivă a conflictului. De aceea vom stărui şi în continuare asupra retragerii complete şi necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile dreptului internaţional şi cu deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul. Totodată, vom promova consecvent măsuri de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, de implicare a cetăţenilor în procesul de democratizare şi europenizare a Republicii Moldova, a spus Mihai Ghimpu.

Celeste Wallander a salutat eforturile conducerii de la Chişinău depuse în procesul de modernizare şi realizare a parcursului european al Republicii Moldova, menţionând că SUA sprijină acţiunile pragmatice ale actualei conduceri în realizarea schimbărilor democratice în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, anunţă Serviciul de presă al Parlamentului R. Moldova

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus