Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-10/ghimpu-declara-presei-ruse-ca-nu-intentioneaza-sa-dizolve-parlamentul-intrun-viitor-apropiat-13549.html
Data: Dec 10, 2009 (20:45)

Ghimpu declara presei ruse ca nu intentioneaza sa dizolve Parlamentul intr-un viitor apropiat

Presedintele interimar al Republicii Moldova, presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu intentioneaza sa dizolve legislativul de la Chisinau intr-o perspectiva apropiata, a declarat el joi pentru Interfax, potrivit postului rusesc de televiziune Vesti, citat de Newsin.

"Nu vad nicio problema in faptul ca Parlamentul nu a reusit sa aleaga presedintele. Toate institutiile de stat functioneaza. Nu exista nicio criza politica, exista o criza constitutionala, care nu ne permite sa alegem presedintele. Insa aceasta este o alta problema, pe care o vom solutiona intr-un mod corespunzator. In acest sens a si fost infiintata comisia constitutionala", a spus Ghimpu.

De asemenea, el a respins afirmatiile deputatului comunist Vadim Misin, care a spus ca "legislativul ar trebui dizolvat din cauza incercarii esuate de alegere a presedintelui tarii la 7 decembrie". Misin sustinea ca "potrivit Constitutiei, activitatea Parlamentului este doar partial legitima, acesta ar trebui convocat doar pentru aprobarea bugetului si apoi dizolvat".

In replica, Ghimpu a spus ca "nu intentioneaza sa utilizeze Constitutia in interpretarea comunistilor, ci in conformitate cu prevederile constitutionale, care presupun activitatea legislativului cu imputerniciri depline pana la validarea noului Parlament". In acelasi timp, el a reamintit ca dupa esuarea celor doua incercari de alegere a presedintelui, Parlamentul ar trebui dizolvat. "Insa actul de dizolvare poate fi semnat doar dupa 16 iunie 2010, dupa un an de la dizolvarea fostului legislativ. Alegerile anticipate, potrivit legislatiei, pot fi organizate cel putin o data in decurs de un an", a explicat el.

"Daca pana atunci (pana la organizarea unor noi alegeri - n.red.) va fi modificata Constitutia, in acest caz deciziile vor fi luate in functie de noile modificari", a subliniat seful legislativului de la Chisinau. "In cazul in care va fi efectuata reforma constitutionala, care prespune elaborarea si adoptarea unei noi Constitutii, in sensul unei noi proceduri de alegere a presedintelui, nu va mai fi nevoie sa dizolvam Parlamentul", a adaugat Ghimpu.

La 7 decembrie, Parlamentul de la Chisinau a esuat in cea de a doua incercare de a alege seful statului, liderul Partidului Democrat Marian Lupu obtinand 53 de voturi din cele 61 necesare.

Lupu a fost singurul candidat care a participat la scrutin, la propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), ce reuneste cele trei partide aflate la guvernare la Chisinau.

Presedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, care este si seful interimar al statului, isi anuntase zilele trecute intentia de a propune schimbarea modalitatii de desemnare a presedintelui, in cazul unui nou esec. Pentru schimbarea Constitutiei si alegerea presedintelui prin vot direct, este suficienta organizarea unui referendum. Daca duminica viitoare s-ar organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei privind modul de alegere a presedintelui tarii, 69,9% dintre moldoveni ar vota pentru ca seful statului sa fie ales in mod direct de cetateni, 14,9% ar vota pentru ca presedintele sa fie ales in continuuare de Parlament, 12,4% nu s-au decis inca, iar 3,4% nu ar vota, potrivit Barometrului Opiniei Publice pe noiembrie 2009, publicat de Institutul de Politici Publice. (Newsin)