Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.12.2009

Transpunerea în practică a Parteneriatului Estic, evaluată la Bruxelles

Marţi, 8 decembrie, a avut loc reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfăşurată la Bruxelles în format miniştri de externe. Este prima reuniune a acestui Consiliu de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Agenda discuţiilor miniştrilor afacerilor externe a inclus evoluţiile recente din Bosnia şi Herţegovina, cu accent pe operaţia Althea, procesul de pace din Orientul Mijlociu, evoluţiile recente din Iran şi cooperarea arctică. De asemenea, în marja CAE a avut loc reuniunea ministerială cu statele participante la Parteneriatul Estic.

În marja Consiliului s-a desfăşurat prima reuniune ministerială a Parteneriatului Estic, cu participarea miniştrilor de externe UE şi a miniştrilor de externe din cele şase state partenere (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan). Au fost trecute în revistă evoluţiile privind transpunerea în practică a iniţiativei de la lansarea sa la 7 mai 2009, precum şi modalităţile de a asigura, în continuare, o dinamică corespunzătoare în vederea atingerii obiectivelor propuse. Printre acestea se numără consolidarea instituţiilor democratice şi a bunei guvernări în statele partenere, integrarea economică şi convergenţa cu politicile comunitare, securitate energetică, precum şi stimularea schimburilor în domeniul educaţiei, culturii, cercetării.

Potrivit MAE român, discuţiile au evidenţiat voinţa politică a participanţilor de a valorifica noul cadru de cooperare bilaterală şi multilaterală oferit de UE, adaptat dezideratelor şi capacităţilor individuale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus