Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.12.2009

La Moscova se va discuta situaţia actuală a cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă

La Moscova se va discuta situaţia actuală a cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă

Viceprim-ministru, ministrul economiei Valeriu Lazăr va participa, în data de 11 decembrie curent, la cea de-a 44-a şedinţă a reuniunii Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente (CSI), care se va defăşura la Moscova.

La şedinţă vor participa reprezentanţi din state precum: Republica Armenia, Azerbaidjan, Republica Belorus, Federaţia Rusă, Republica Kîrghiză, Kazahstan, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina.

Agenda evenimentului conţine 16 subiecte majore, printre care: proiectul acordului de colaborare dintre statele membre CSI privind crearea, utilizarea şi dezvoltarea unei reţele interstatale de centre informaţionale de marketing, în scopul promovării produselor şi serviciilor pe pieţele naţionale; lista consolidată a produselor competitive, produse în ţările-membre CSI etc.

Ultima reuniune a Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente s-a desfăşurat la Moscova în data de 11 septembrie curent. Republica Moldova deţine actualmente statutul de preşedinte al acestui eveniment, în 2010 acest rol urmînd să-i revină Federaţiei Ruse, în contextul pregătirii următoarei şedinţe, ce va avea loc la Chişinău.

Potrivit ME, în cadrul vizitei sale de la Moscova, Viceprim-ministrul, ministrul economiei va efectua o serie de îtnîlniri oficiale printre care şi întîlnirea bilaterală cu Ministrul Învăţămîntului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse Andrei Fursenko, co-preşedintele părţii ruse a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, unde va fi discutată situaţia actuală a cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

In ianuarie-octombrie 2009 balanta comerciala negativa a Moldovei cu Rusia a alcatuit 41,8 mil. dolari SUA, micsorandu-se fata de aceeasi perioada a anului 2008 de 5,7 ori. In special, exportul marfurilor moldovenesti in Rusia in 10 luni ale anului 2009 fata de aceeasi perioada a anului precedent s-a micsorat cu 16,9% - pana la 221,6 mil. dolari SUA. Importul productiei rusesti in Moldova a aceeasi perioada s-a micsorat cu 47,8% - pana la 263,4 mil. dolari SUA. Cota Rusiei in volumul total al exportului moldovenesc a sporit de la 19,8% la 21,7%, iar in import s-a redus de la 12,3% la 10,2%. Baza exportului in Rusia traditional o constituie productia agricola: vinuri, divinuri, conserve de fructe si legume, sucuri. Moldova livreaza in Rusia de asemenea masini si utilaje, constructii metalice, textile. Ponderea cea mai mare in volumul total al importului din Rusia le revine resurselor energetice. Moldova importa de asemenea din Rusia marfuri alimentare, bauturi si tutun, masini, aparate, utilaje electrice, produse chimice. Informatia prezentata de BNS nu include operatiunile comercial-economice a intreprinderilor din regiunea transnistreana.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus