Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.12.2009

Guvernul român cere Parlamentului ratificarea în procedură de urgenţă a Acordului de mic trafic cu R.Moldova

Guvernul român cere Parlamentului ratificarea în procedură de urgenţă a Acordului de mic trafic cu R.Moldova

Guvernul român a aprobat proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului privind micul trafic la frontieră, încheiat cu R. Moldova, urmând ca Executivul să ceară Parlamentului dezbaterea acestuia în procedură de urgenţă, după ce premierul moldovean s-a interesat de stadiul în care se află Acordul.

"Solicităm procedură de urgenţă la Parlament pentru că am avut o discuţie chiar ieri cu premierul moldovean, cu domnul Filat, şi era şi dânsul interesat de stadiul acestui Acord, aşa încât putem să îi transmitem că este în acest moment la Parlament şi practic, în două săptămâni, până la sfârşitul sesiunii parlamentare, poate fi aprobat de ambele Camere", a declarat premierul în exerciţiu Emil Boc, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a precizat că, în cazul în care Acordul este ratificat de Parlamentul României în acest an, acesta ar putea fi operaţional în prima parte a anului viitor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Executivul va trece la implementarea tehnică a proiectului şi la eliberarea documentelor standard.

Acordul privind micul trafic la frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui "permis de mic trafic la frontieră". Acordul permite rezidenţilor ambelor ţări, care locuiesc legal în localităţile aflate în proximitatea frontierei (de regulă până la 30 de kilometri, iar în anumite situaţii până la 50 de kilometri de linia de frontieră), să circule fără vize în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară doar pe baza permiselor de mic trafic şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus