Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2009

BERD sprijină dezvoltarea infrastructurii agricole în R.Moldova cu un împrumut de 12 milioane dolari

BERD sprijină dezvoltarea infrastructurii agricole în R.Moldova cu un împrumut de 12 milioane dolari

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvlotare (BERD) sprijină dezvoltarea infrastructurii agricole în Republica Moldova cu un împrumut de 12 milioane dolari acordat grupului Trans Oil, cea mai mare companie de comercializare a grânelor din Republica Moldva.

Realizandu-şi strategia de dezvoltare, Trans Oil Group a construit o fabrică de producere a uleiurilor vegetale în Ceadîr Lunga, precum şi un terminal de cereale în portul Girgiuleşti.

O parte din împrumutul oferit de BERD va refinanţa un credit de termen scurt utilizat de Trans Oil Group pentru construcţia fabricii de prelucrare a uleiurilor. Totodată resursele oferite de BERD vor finanţa capitalul de lucru al companei necesar pentru procurarea cerealelor.

Într-o tranzacţie similară, Mobiasbanca - Group Societe Generale îi acordă companiei Trans Oil Group un imprumut de 12 milioane dolari pentru a refinanţa creditul utilizat de companie la construcţia terminalului de cereale, precum şi pentru a suplimenta capitalul de lucru al Trans Oil Group.

Noua fabrică de producere a uleiurilor vegetale, unica de acest fel în regiunea de sud a Republicii Moldova şi a doua din ţara, va avea o capacitate de producere de 150 000 tone anual şi o capacitate de stocare de 3500 tone.

Terminalul cerealier din Giurgiuleşti va da posbilitate exportatorilor de grâne din Republica Moldova să reducă considerabil costurile de transportare, oferind o rută de export directă şi mai eficientă.

"Acest proiect va îmbunătăţi infrastructura agricolă în Republica Moldova, sporind competitivitatea acestui important sector pentru economia ţării. Totodată această tranzacţie va aduce beneficii şi producătorii agricoli locali, oferindu-le acces sporit la surse de finanţare", a declarat Gilles Mettetal, Director BERD pentru Agribusiness.

Trans Oil Group procură cereale de la producători mici şi mijlocii şi le exportă în ţările din Africa de nord, Orientul Mijlociu, Turcia şi UE. Trans Oil Group deţine aproximativ 60 la sută din volumul de cereale exportate din Republica Moldova şi aparţine companiei evlţiene Vision Holding, care de asemenea operează în Ucraina, Rusia şi Kazahastan.

Potrivit unui comunicat de presă al bancii, de la începutul activităţii sale în Moldova, BERD a investit peste 325 milioane euro în economia Republicii Moldovei în diferite sectoare ale economiei. Fondurile BERD au atras investiţii suplimentare de peste 240 milioane euro în Republica Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus