Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-09/actele-pentru-persoanele-nascute-in-r-modova-sunt-conforme-cu-legea-evidentza-populatziei-sector-3-b-13508.html
Data: Dec 9, 2009 (20:40)

Actele pentru persoanele născute în R.Modova sunt conforme cu legea - Evidenţa Populaţiei Sector 3, Bucureşti

Direcţia de Evidenţa Persoanelor Sector 3 a declarat că persoanele născute în Republica Moldova au primit acte de identitate, în conformitate cu prevederile legii 290/2005, alineatul 1, conform căruia domiciliul persoanelor fizice este adresa la care acestea declară că au locuinţa principală.

Pe baza acestor prevederi, anumiţi proprietari din sectorul 3 au făcut declaraţii de luare în spaţiu pentru persoanlele născute în Republica Moldova.

"În legătură cu suspiciunea de fraudă, în sensul că oamenii care au votat în Republica Moldova au acte de identitate cu domiciliul în sectorul 3, considerăm că această suspiciune trebuie demonstrată şi probată", a declarat printr-un comunicat Direcţia de Evidenţa Persoanelor Sector 3.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Christian Ciocan, a declarat că a declanşat în regim de urgenţă, o acţiune de cercetare, urmând ca la finalizarea verificărilor să se dispună măsurile legale. "Referitor la emiterea actelor de identitate pentru persoanele domiciliate la unele din adresele menţionate în declaraţiile făcute în cursul zilei de ieri, menţionăm că în perioada 23.11-06.12.2009, nu s-a eliberat nici un document de identitate la vreuna din respectivele adrese. În ceea ce priveşte competenţele în domeniu, facem precizarea că serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor funcţionează în subordinea consiilor locale şi au atribuţii pe linia primirii cererilor şi documentelor necesare, precum şi a eliberării actelor de identitate", a precizat Ciocan.

Astfel, Ciocan a sublinat că "prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal având o funcţie de identificare de aplicabilitate generală poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat în mod expres consinţământul sau prelucrarea este prevăzută în mod expres de o dispoziţie legală". (Adevarul)