Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2009

Studiul de fezabilitate al liniei electrice de 400kV cu Rep.Moldova va fi gata la jumătatea lui 2010

Studiul de fezabilitate al liniei electrice de 400kV cu Rep.Moldova va fi gata la jumătatea lui 2010

Studiul de fezabilitate pentru linia de interconexiune de 400kV cu Republica Moldova, Suceava-Bălţi, va fi gata la jumătatea lui 2010, cu câteva luni întârziere din cauza avizelor de mediu ce trebuie obţinute, a declarat marţi pentru NewsIn directorul din cadrul Transelectrica, Răzvan Purdilă.

"Studiul de fezabilitate va fi gata anul viitor, undeva la jumătatea lui 2010. Întârzie din cauza procedurile legate de obţinerea avizelor de mediu din ambele ţări. Abia când e gata studiul vom şti exact cât va costa şi când va fi gata proiectul", a explicat directorul diviziei de dezvoltare afaceri al Transelectrica, Răzvan Purdilă.

Reprezentanţii Transelectrica spuneau în luna iunie că studiul de fezabilitate al liniei de interconexiune de 400 kV cu Republica Moldova, Suceava-Bălţi, va fi gata la sfârşitul acestui an.

Proiectanţii liniei electrice sunt CESI, din Italia, şi ISPE, din Bucureşti. Studiul de fezabilitate a costat circa 500.000 euro şi a fost făcut printr-un grant de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

De altfel, România va finanţa şi lucrările de pe teritoriul Republicii Moldova ale liniei de interconexiune, pentru că altfel proiectul nu s-ar face, întrucât cei din Republica Moldova nu dispun de banii necesari.

În prezent, România are linii de interconexiune cu toate ţările vecine, însă este nevoie de o capacitate mai mare pentru tranzacţionarea energiei electrice, spun reprezentanţii Transelectrica.

Acţionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei. Compania gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care este formată din 78 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000MVA şi 8.900 km de linii electrice aeriene de 110/220kV, 400kV şi 750kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale în Bucureşti, Bacău, Constanţa, Cluj, Craiova, Piteşti, Sibiu, Timişoara.

De asemenea, în prezent, Transelectrica are şase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service şi Teletrans. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus