Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-08/relatzia-de-lucru-cu-r-moldova-este-excelenta-in-acest-moment-spune-predoiu-13472.html
Data: Dec 8, 2009 (21:23)

Relaţia de lucru cu R. Moldova este excelentă în acest moment, spune Predoiu

MAE român a realizat un inventar al măsurilor ce trebuie luate la nivelul administraţiei pentru implementarea deciziilor convenite cu autorităţile moldovene cu ocazia vizitei premierului Filat la Bucureşti, România având în acest moment o relaţie de lucru excelentă cu R. Moldova, a spus Cătălin Predoiu.

"În ceea ce priveşte relaţia cu R. Moldova, MAE a realizat un inventar al măsurilor care trebuie luate la nivelul administraţiei centrale în urma celor convenite în timpul vizitei premierului Vlad Filat la Bucureşti, în 13-14 noiembrie, şi urmărim cu atenţie implementarea acestui program. Au fost mobilizate pentru aceasta resurse instituţionale din mai multe ministere", a declarat marţi într-o conferinţă de presă ministrul interimar de externe Cătălin Predoiu.

"Ne-am atins obiectivul fundamental al reluării dialogului cu autorităţile de la Chişinău, menţionez şi organizarea în bune condiţii a vizitei premierului Filat şi a ministrului Leancă. Această vizită a fost încheiată cu concluzii pozitive şi cu acţiuni concrete convenite de cele două părţi", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Predoiu a accentuat şi relaţia pragmatică existentă în prezent între cele două ţări. "Putem spune că în acest moment avem o relaţie excelentă de lucru, pragmatică, cu omologul din R. Moldova", a subliniat acesta.

Premierul moldovean Vlad Filat s-a aflat în noiembrie în prima sa vizită în România, la invitaţia omologului său, Emil Boc. Noul şef al executivului de la Chişinău a participat atunci la summitul Iniţiativei Central-Europene găzduit de Bucureşti şi a avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc. Filat a avut întrevederi şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase. Premierul Vlad Filat a fost însoţit în vizita sa în România de ministrul de externe Iurie Leancă.

Autorităţile române şi cele moldovene au semnat atunci la Palatul Victoria Acordul privind micul trafic la frontieră, precum şi Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova.

Ministerul român de Externe a mai anunţat cu această ocazie că autorităţile de la Chişinău şi-au dat acordul pentru deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi, care vor facilita aplicarea acordului.

Acordul privind micul trafic la frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui "permis de mic trafic la frontieră".

Acordul permite rezidenţilor ambelor ţări, care locuiesc legal în localităţile aflate în proximitatea frontierei, de regulă până la 30 de kilometri (în anumite situaţii până la 50 de kilometri) de linia de frontieră, să circule fără vize în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la doi la cinci ani.

Discuţiile pe subiectul deschiderii de noi consulate durează de câţiva ani, de pe vremea guvernării comuniste de la Chişinău. Iniţial, partea moldoveană îşi dăduse acordul pentru deschiderea celor două consulate româneşti, dar apoi şi-a retras avizul, în urma tensionării relaţiilor bilaterale.

Ulterior, într-un interval de oarecare "dezgheţ" diplomatic, subiectul a fost reluat, iar partea moldoveană şi-a dat acordul pentru consulatul de la Cahul, însă a dorit în contrapartidă deschiderea unui consulat moldovenesc la Iaşi. Pentru a-şi da acordul pentru consulatul de la Bălţi, Chişinăul sugera în 2008 că ar dori de asemenea reciprocitate şi propunea deschiderea unui consulat la Constanţa.  NewsIn