Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.12.2009

Un an ratat pentru Republica Moldova

Deputaţii comunişti de la Chişinău au boicotat şi al doilea tur al prezidenţialelor, astfel încât ţara se îndreaptă către anticipate. Guvernul va trebui să rectifice bugetul pentru organizarea alegerilor, iar negocierea asocierii la UE şi a acordului cu FMI va fi întârziată.

Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să aleagă un nou şef al statului nici în al doilea tur de scrutin, organizat luni, iar potrivit Constituţiei, ţara se îndreaptă spre alegeri anticipate. Reuniţi într-o şedinţă cu puţin timp înaintea alegerilor, cei 48 de deputaţi comunişti au decis să nu se prezinte la vot, astfel încât democratul Marian Lupu, singurul candidat la preşedinţie, nu a obţinut decât cele 53 de voturi ale Alianţei pentru Integrare Europeană. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi din totalul de 101.

Preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, a insistat că anticipatele nu sunt inevitabile. Ghimpu susţine că va iniţia un referendum pentru modificarea Constituţiei şi a Legii electorale, astfel încât preşedintele să poată fi ales cu jumătate plus unu din numărul parlamentarilor. Analistul politic Igor Boţan a declarat însă, pentru agenţia Info Prim, că s-a intrat deja „în câmpul constituţional, care prevede dizolvarea parlamentului după eşuarea repetată de alegere a preşedintelui".

Liderul comunist Vladimir Voronin a explicat decizia partidului său de a nu se prezenta la vot. „Nu l-am votat pe Lupu pentru că este un om fără caracter şi voinţă. Voi chema oamenii să nu participe la referendum, deoarece Constituţia nu este o servitoare ca să fie schimbată în orice moment. Voi face tot posibilul ca Mihai Ghimpu să fie demis, pentru că el are trei operaţii la cap."
Eşecul prezidenţialelor a fost urmat de reacţii dure ale preşedintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, la adresa lui Marc Tkaciuk, eminenţa cenuşie a comuniştilor. „Comuniştii sunt groparii propriului partid. Există sute de adresări din partea membrilor de rând ai Partidului Comunist care doreau alegerea preşedintelui, şi aceştia vor judeca acţiunile conducerii PCRM. Partidul este condus astăzi, în mai mare măsură, de Marc Tkaciuk, nu de Vladimir Voronin. Există două grupuri în PCRM, unul dintre acestea a dorit să voteze. Este o bătălie pe interior pentru preluarea şefiei partidului de către o latură mai tânără şi mai oportunistă." Diacov a mai dezvăluit că PCRM i-ar fi oferit candidatului Lupu voturile necesare, dacă acesta ar fi rupt coaliţia democraţilor cu liberalii şi liberal-democraţii.

Potrivit lui Marian Lupu, alegerile anticipate urmează să aibă loc în octombrie sau noiembrie 2009. Un sondaj publicat recent arată că PCRM conduce în topul preferinţelor electorale, cu 33%. Partidul Democrat este vedeta actualei coaliţii. Adoptând rol de mediator între comunişti şi partidele liberale, şi opunându-se ideii de aderare la NATO şi a studiului istoriei românilor, PD este creditat cu 14%. Urmează liberal-democraţii premierului Vlad Filat, cu 11%, şi liberalii, cu 10%. Dumitru Diacov a declarat că PD va participa singur la alegeri şi i-a atacat chiar şi pe partenerii de coaliţie, declarând că „cu două părţi radicale Republica Moldova nu are viitor".

Anticipatele vor fi împovărătoare pentru economia şubredă a statului. Premierul Vlad Filat a declarat că nu au fost prevăzute fonduri pentru anticipate, iar bugetul pentru 2010 va trebui rectificat. Totodată, candidatul Marian Lupu a precizat, într-un interviu acordat NewsIn, că „dacă nu se alege şeful statului, criza politică va continua, iar societatea va rămâne dezamăgită. În plus, anul 2010 va fi un an ratat pentru Republica Moldova".

Lupu a amintit că alegerea preşedintelui este importantă şi pentru accelerarea negocierilor pentru un împrumut FMI, dar şi pentru acordul de asociere la UE, un obiectiv al actualei guvernări. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus