Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-07/ue-va-oferi-tzarilor-sarace-intre-1-shi-3-miliarde-de-euro-ca-ajutor-in-materie-de-clima-13426.html
Data: Dec 7, 2009 (09:18)

UE va oferi ţărilor sărace între 1 şi 3 miliarde de euro ca ajutor în materie de climă

Această finanţare urmează să fie finalizată cu ocazia unui summit european programat joi şi vineri la Bruxelles, în condiţiile în care conferinţa internaţională privind clima începe, luni, la Copenhaga.

Dacă la Copenhaga se va ajunge la un acord internaţional, el va intra în vigoare începând din 2013.

Dar un text ambiţios depinde şi de acordarea unui ajutor imediat (denumit "fast start") pentru ţările sărace aferent anilor 2010, 2011 şi 2012, pentru a le stimula încă de pe acum din punct de vedere financiar să facă faţă provocării climatice, doreşte UE.

Proiectul documentului, care urmează a fi adoptat în cursul summitului european, precizează: "acordul de la Copenhaga trebuie să conţină dispoziţii referitoare la un ajutor imediat după (reuniunea) de la Copenhaga, începând din 2010".

"UE solicită ţărilor dezvoltate să îşi anunţe contribuţiile pentru un asemenea ajutor", iar "UE este dispusă să contribuie cu un ajutor imediat de cel puţin X miliarde de euro pentru perioada 2010 - 2012", adaugă versiunea provizorie a textului.

Cotidianul german, citând surse diplomatice, susţine că UE va propune între "1 şi 3 miliarde de euro".

Ajutorul care trebuie acordat ţărilor sărace în vederea unei dezvoltări economice slab poluante şi a unei adaptări la consecinţele dezastruoase ale schimbării climatice este una dintre marile provocări ale negocierilor de la Copenhaga, care trebuie să ducă la semnarea unui acord internaţional dincolo de 2012, data la care expiră acordul de la Kyoto.

UE a stabilit la 100 de miliarde de euro pe an nevoile internaţionale de finanţare pentru a sprijini ţările cele mai sărace să facă faţă efectelor încălzirii climatice între 2013 şi 2020.

Cel mai înalt oficial al Naţiunilor Unite în domeniul climei, Yvo de Boer, consideră totodată că "ţările bogate trebuie să pună la dispoziţie ajutoare imediate de cel puţin zece miliarde de dolari" pe an până în 2012.

Până în prezent, UE nu şi-a cifrat contribuţia imediată pentru perioada 2010 - 2013 şi nici pe cea pe care o va solicita începând cu 2013, în cazul unui acord la Copenhaga.

Şefii de stat şi de guvern vor sublinia în această săptămână că "reuniunea de la Copenhaga constituie o ocazie istorică" pentru ajungerea la un acord "mondial, complet şi substanţial".

"Acordul trebuie să stabilească un proces al cărui obiectiv este finalizarea, în primele şase luni după conferinţa de la Copenhaga, a unui acord cu valoare juridică obligatorie care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013", potrivit unui proiect de text comun.

"UE îşi reiterează oferta condiţionată de a trece la o reducere de 30 la sută până în 2020 faţă de nivelul din 1990, cu condiţia ca şi alte ţări dezvoltate să se angajeze la reduceri de emisii comparabile şi ca ţările în curs de dezvoltare să contribuie într-o manieră adecvată conform responsabilităţilor şi capacităţilor respective", vor mai stabili ei.

UE s-a angajat deja la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în proporţie de 20 la sută până în 2020. (Mediafax)