Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-07/ft-deutschland-criza-din-rom-nia-risca-sa-se-prelungeasca-din-cauza-alegerilor-13450.html
Data: Dec 7, 2009 (20:13)

FT Deutschland: Criza din România riscă să se prelungească din cauza alegerilor

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat alegerile "numai cu o majoritate milimetrică", iar social-democraţii au anunţat deja că vor contesta alegerile, şi, în consecinţă, criza politică riscă să se prelungească, în condiţiile în care în joc sunt miliarde de euro de la FMI, scrie FT Deutschland.

Financial Times Deutschland remarcă faptul că PSD acuză că votul de duminică a avut neajunsuri serioase şi că a fost fraudat, mai ales prin anularea multor voturi sau prin turism electoral. Toate acestea în condiţiile în care avansul lui Băsescu în faţa lui Geoană este de numai 0,66% , după numărarea a 99,95 la sută dintre  voturi. Toate sondajele îl anunţau iniţial pe Geoană câştigător, detaliază prestigiosul cotidian.

"Experţii avertizaseră deja în legătură cu prelungirea crizei şi au indicat necesitatea ca aceasta să se încheie prin intermediul alegerilor", atrage atenţia publicaţia. "Este de sperat că nimeni nu va contesta rezultatul votului, întrucât astfel va creşte tensiunea şi nesiguranţa", este citat Sergiu Mişcoiu de la centrul de cercetare Cespri.

La fel, analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital a explicat că un rezultat strâns "este cel mai rău scenariu posibil".

"Sfârşitul crizei politice interne este decisiv pentru obţinerea pachetului de susţinere din partea FMI în valoare de 20 de miliarde de euro. Pentru plata datoriei, Băsescu a anunţat un regim drastic de tăiere a cheltuielilor bugetare. Acesta doreşte să reducă 150.000 de posturi publice şi pensiile foştilor funcţionari. Şi Geoană a sprijinit reformele cerute de FMI, dar a spus că doreşte să evite reduceri dureroase", atrage atenţia FT Deutschland. (Adevarul)