Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.12.2009

Comuniştii decid luni dimineaţa dacă îl vor vota sau nu pe Lupu preşedinte al R. Moldova

Parlamentul Republicii Moldova va încerca luni, pentru a doua şi ultima oară, să-l aleagă pe şeful statului, într-o şedinţă specială care va începe la ora 10.00.

În cazul în care scrutinul va eşua, Parlamentul riscă să fie dizolvat pentru a doua oară în acest an şi noi alegeri vor trebui organizate cel mai probabil în toamna anului viitor, potrivit observatorilor.

Singurul candidat la Preşedinţie este şeful Partidului Democrat, Marian Lupu, a cărui candidatură a fost înaintată din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), majoritară în Parlament. Marea necunoscută a zilei de luni însă este comportamentul comuniştilor, fără susţinerea cărora viitorul preşedinte nu poate fi ales. AIE are 53 de mandate, în timp ce şeful statului trebuie să fie votat de minim 61 de deputaţi. În aceste condiţii, Alianţei îi lipsesc opt voturi pentru a-l putea instala pe Lupu în funcţia de preşedinte şi a încheia astfel formarea organelor puterii, ceea ce ar asigura stabilitatea coaliţiei la guvernare pentru următorii patru ani.

La prima încercare de alegere a preşedintelui, care a avut loc la 10 noiembrie, comuniştii nu au participat, părăsind sala de şedinţe. Între timp, mai multe "voci disidente" se fac auzute în interiorul Partidului Comuniştilor, unde, prin tradiţie, exprimarea în public a unui alt punct de vedere decât cel al partidului este considerată inadmisibilă. Cel puţin doi deputaţi comunişti se pronunţă împotriva alegerilor parlamentare anticipate şi pledează pentru susţinerea lui Marian Lupu - Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc. Aceştia promit că vor încerca să-i convingă pe colegii din partid să participe la alegerea preşedintelui, la plenara PCRM care va avea loc luni dimineaţa.

Plenara Partidului Comuniştilor a fost amânată de vineri pentru luni dimineaţa şi are loc în condiţiile în care mai multe consilii raionale, unde majoritatea este deţinută de comunişti, şi organizaţii primare ale PCRM au semnat declaraţii prin care solicită conducerii parditului să decidă participarea la alegeri şi votarea lui Marian Lupu.

Deputatul Partidului Comuniştilor Vladimir Ţurcan a declarat joi că nu a semnat pentru candidatura lui Marian Lupu la preşedinţia R. Moldova, pentru ca au fost suficiente semnături în acest sens, însă nu înseamnă că la 7 decembrie nu va vota pentru şeful statului. "Pledez pentru evitarea alegerilor anticipate. Acesta înseamnă vot pentru şeful statului, iar dacă va fi doar candidatura lui Lupu, atunci înseamnă vot pentru Lupu ", a spus Vladimir Ţurcan.

La rândul său, deputatul comunist Victor Stepaniuc s-a declarat împotriva alegerilor anticipate. "Trebuie să ne gândim la stabilitate, înţelegere şi să nu discredităm ceea ce se numeşte clasa politica din Republica Moldova", a spus Stepaniuc.
Majoritatea comuniştilor însă se pronunţă pentru alegeri anticipate şi refuză să-l voteze pe Lupu.

Încercând să vină cu o soluţie de compromis care să-i convingă pe comunişti să-l voteze, preşedintele PD a lansat săptămâna trecută o ofertă în 12 puncte, care propune garanţii pentru neutralitatea statului, dar şi pentru opoziţie şi afacerile agenţilor economici apropiaţi fostei guvernări. Oferta însă nu pare să-i fi impresionat prea mult pe comunişti. După întâlnirea pe care a avut-o vineri cu fostul preşedinte Vladimir Voronin, actualul lider al PCRM, Marian Lupu a spus că nu a fost înregistrat niciun progres, adică şansele ca la scrutinul de luni preşedintele să fie ales sunt minime.

Ceva mai optimist pare să fie premierul Vlad Filat, chiar dacă nu explică de unde vine convingerea sa ca Lupu va fi ales preşedinte. După discuţiile pe care şi el le-a avut cu Voronin vineri, Filat a declarat că liderul comuniştilor "nu a spus nici da, nici ba", astfel încât "şanse ca preşedintele să fie votat luni există".

Indiferent dacă preşedintele Republicii Moldova va fi sau nu ales luni, coaliţia majoritară de la Chişinău are în vedere modificarea procedurii de alegere a şefului statului, astfel încât acesta să fie votat de către popor, mai ales în condiţiile în care peste 56 la sută dintre respondenţii unui recent sondaj se pronunţă pentru alegerea directă a preşedintelui. (NewsIn)

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus