Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2009

Voturile exprimate în R. Moldova până la ora 13, de peste două ori mai multe decât la primul tur

Voturile exprimate în R. Moldova până la ora 13, de peste două ori mai multe decât la primul tur

Numărul românilor care au votat în R. Moldova până la ora 13.00 este de 6.500, de peste două ori mai mare decât în primul tur de scrutin, din 22 noiembrie. La Chişinău au votat aproximativ 4.000 de oameni.

În 22 noiembrie, până la aceeaşi oră votaseră circa 2.600 de alegători.

Numărul cabinelor de vot din cele 13 secţii de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile din România a fost suplimentat faţă de primul tur.

În R. Moldova, posesorii cetăţeniei române pot să-şi exprime dreptul la vot la cele patru secţii deschise în incinta ambasadei şi consulatului la Chişinău şi alte nouă din localităţile Cahul, Giurgiuleşti, Căuşeni, Nisporeni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Bălţi şi Soroca.

Pentru a participa la vot, cetăţenii au nevoie de acte valabile. Ei vor putea vota cu buletinul de indentitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic. Legislaţia română în vigoare prevede că poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate). Astfel, pot vota şi turiştii.

Potrivit estimărilor, în Republica Moldova locuiesc circa 130.000 de cetăţeni români. La alegerile prezidenţiale din acest an, pentru prima dată au fost deschise secţii de votare (nouă secţii) şi în alte localităţi decât Chişinău.La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în Republica Moldova au votat 2.300 de persoane, la europarlamentare au participat ceva mai mult de 1.400 de alegători, iar la primul tur al alegerilor prezidenţiale, aproape 9.000 de alegători. (NewsIn, AGERPRES)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus