Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2009

Opoziţia acuză guvernarea de încercare a revizuirii rezultatelor privatizării care va duce la reducerea investiţiilor străine

Procuratura Generală a demarat un control de amploare privind modul în care a fost gestionat patrimoniul de stat şi au fost efectuate privatizările în anii 2000-2009. 

 "În ultimul timp, în adresa instituţiei parvin multiple adresări din partea unor demnitari de stat, parlamentari, cetăţeni, privind ilegalităţile comise în perioada anilor 2000-2009 la privatizarea bunurilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale", astfel motivează Procuratura Generală aceste ample verificări.

Procurorul General a solicitat Ministerului Economiei şi Comerţului o informaţie amplă privind lista întreprinderilor, instituţiilor, valorilor mobiliare din societăţile comerciale, care au fost privatizate în timpul guvernelor precedenete, precum şi modalitatea de privatizare, preţul obiectivelor şi cumpărătorii. 

Controlul vizează, de asemenea, firme autohtone sau străine, care "au participat la pregătirea proiectelor de privatizare şi restructurare a întreprinderilor". 

Ministerului Economiei i-au fost solicitate informaţii privind obiectele proprietate publică concesionate după anul 2000, inclusiv concesionarea dreptului de explorare sau valorificare a resurselor naturale, precum şi date despre persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova sau din alte state cu care au fost încheiate contracte de concesiune.
Este o încercare de a revizui rezultatele privatizării, declară deputaţi comunişti. Ei spun că în spatele acestei iniţiative ar sta „interesele personale ale noii puteri".

Comentarii:
Vlad Gribincea: „Justiţia este aceea care va hotări dacă s-a incălcat sau nu legea"
„Nu văd o problemă în aceea că statul vrea să descopere eventuale ilegalităţi în procesul de privatizare. Însă, posibile exproprieri işi au locul numai dacă se confirmă că au fost abateri, dar şi anume de acea gravitate care justifică desfacerea contractului de privatizare", a declarat pentru IMedia avocatul Vlad Gribincea.

El a precizat că „Guvernul trebuie doar să-şi facă lucrul, iar justiţia este ceea care va hotări dacă s-a incălcat sau nu legea".
„Opinia mea subiectivă este că, dacă au şi fost abateri în procesul de  privatizare, mai degrabă ar fi din vina administraţiei publice şi, poate mai puţin, a investitorului. Or, greşelile statului nu pot fi imputate investitorilor şi un astfel de motiv nu ar justifica o naţionalizare", a mai spus avocatul.

Vlad Gribincea sugerează autorităţilor să nu facă abuzuri în procesul de verificare. „Foarte mult depinde de calitatea urmăririi penale. Dacă se va stabili că cineva din fosta putere ar fi prejudiciat statul la privatizare, acest lucru trebuie dovedit factologic în instanţă", a adăugat avocatul.


Visarion Ceşuev: „Mediul investiţional va fi afectat"   

Expertul economic Visarion Ceşuev, care a fost unul dintre pionerii procesului de privatizare în Republica Moldova, a declarat pentru Economist că „orice incertitudine, destabilizare a situaţiei, mai ales în probleme patrimoniale are un impact categoric negativ asupra procesului investiţional".

Totodată el consideră drept „ireală în condiţiile actuale" naţionalizarea unor obiective privatizate prin „restaurarea managementului de stat". „Clar că mai mult se poate de vorbit despre o tentativă de a reîmpărţi proprietatea sau de intimidare cu reprivatizarea în preajma alegerilor prezidenţiale şi examinării bugetului de stat pe anul 2010", a afirmat Visarion Ceşuev. El spune că o amplă verificare a  procesului de privatizare în anii 2000-2009 este imposibilă. Vor trebui examinate „câteva sute de dosare, fiecare din care necesită cel puţin două-trei luni de lucru a doi-trei colaboratori, care cunosc problema în detaliu".

Termenul de recurs în problema privatizării este de trei ani pentru reexaminarea dosarelor, astfel că eforturile depuse pentru a verifica veridicitatea tuturor dosarelor nu vor avea efectul aşteptat de iniţiatorii acestei companii, a mai spus Ceşuev.

Dosar:    Iniţial se preconiza ca o comisie guvernamnetală să verifice privatizările efectuate de fostul guvern. Acum două luni, prim-ministrul desemnat Vlad Filat, a declarat la emisiunea „În Profunzime" că "o comisie guvernamentală va avea sarcina să investigheze modul în care au fost denaţionalizate activele statului în ultimii opt ani". În context el a făcut referinţă la privatizarea hotelelor „Naţional" şi „Codru".

„Nu au fost efectuate foarte multe privatizări în ultimul timp, dar toate au fost sub semnul întrebării. Nu a fost asigurată elementara transparenţă. Sunt lucruri pe care nu le cunoaştem despre alocări de active şi terenuri. Urmează să cunoaştem aceste lucruri", a subliniat dl Filat. În cazul în care se vor descoperi nereguli se va cere „readucerea proprietăţilor în circuitul public".

Şi ex-premierul Vasile Tarlev a spus că întreprinderea "Mezon", hotelurile "Codru" şi "Naţional" sunt doar câteva dintre proprietăţile statului vândute fraudulos.

În programul de privatizare a bunurilor proprietate de stat, reactualizat de fostul Guvern, au fost incluse 282 de întreprinderi. Agenţia Proprietăţii Publice a încercat să vândă în a doua jumătate a anului 2008, pachete de acţiuni de sute de milioane a unor întreprinderi importante ca Tutun-CTC, Floare-Carpet, Orhei-Vit, Aviatehnologie, Glass Container Company, magazinul central universal „Unic".

La ultimul concurs din decembrie 2008, anunţat de Agentia Proprietatii Publice, la numai o lună după ce a fost inclus în lista întreprinderilor pasibile de privatizare la solicitarea unor deputaţo comunişti,  Hotelul Codru a fost vândut offshorului Daranian Holding la preţul de de 50.3 milioane de lei. Compania înregistrată în Cipru a transferat rapid hotelul unui alt proprietar Investment Development Group, tot o firmă offshore privată din SUA specializată în imobiliare şi rezidenţiale. În septembrie 2009, Ramada Worldwide, parte a grupului Wyndham Hotel Group, cel mai mare grup hotelier la nivel internaţional, prezent pe şase continente, a anunţat că va deschide în 2010, în capitala Moldovei hotelul "Ramada Chişinău City Center" în  baza hotelului "Codru". La momentul scoaterii la privatizare a hotelului „Codru" mai mulţi parlamentari din opoziţie au contestat legalitatea tranzacţiei. Ei au declarat că offshorul Daranian Holding îşi are rădăcinile în Moldova. În august anul 2008, sanatoriul „Moldova" din Odesa a cărui privatizare a fost vehement contestată de opoziţie, a fost vândut la preţ de 70 milioane de lei întreprinderii cu capital străin «SDY- INVEST GRUP» SRL. Ea a fost înregistrată la 28 februarie acelaşi an la Chişinău pe numele unui cetăţean ucrainean şi are un asociat unic din Cipru. Proprietarilor Hotelului Naţional  li se reproşează că nu şi-au onorat angajamentul de a investi circa 33 milioane de dolari în contrcuţia noii clădiri pe locul celei actuale În anii 2001-2008, la Bursa de Valori a Moldovei au fost vândute pachete de acţiuni deţinute de stat la 184 de întreprinderi, inclusiv a unor societăţi impotante ca Sigma, Aviatehnologie, Tebas, Introscop, Zorile. Noul Guvern a iniţiat recent retrocedarea hotelului de patru stele Dacia fostului proprietar. El fusese naţionalizat în perioada guvernării comuniste, insă Curtea Europeană pentru Drepturile Omului stabilise că nu s-a respectat dreptul la proprietate şi la justiţie. Un alt dosar, privind rezilierea în anul 2002 a contractului cu un investitor german, care deţinea o cotă important în AIR Moldova, se află pe rol la CEDO. (ECOnomist)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus