Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.12.2009

Mihai Ghimpu cere scuze României pentru acţiunile fostei guvernări

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut scuze României pentru acţiunile întreprinse de fosta guvernare comunistă de la Chişinău, într-un discurs susţinut marţi seara, de Ziua Naţională a României, în cadrul recepţiei organizate de Ambasada României la Chişinău.

Potrivit lui Ghimpu, în cei 18 ani de independenţă, Republica Moldova a beneficiat de sprijinul constant şi absolut dezinteresat al României, chiar dacă fosta conducere de la Chişinău a evitat să recunoască acest lucru. 'A fost alături de noi o Românie care ne-a fost întotdeauna un prieten adevărat, indiferent de tensiunile existente şi momentele de cotitură pe care le-am parcurs, un partener de încredere, interesat de dezvoltarea democratică a Republicii Moldova pe calea integrării europene. O Românie care ne-a întins prieteneşte mâna atunci când aveam nevoie. Scuze, dragă Românie, că n-au ştiut ce fac. Îţi mulţumim', a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova.

El a menţionat că Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, a demonstrat prin fapte că îşi doreşte relaţii speciale şi privilegiate cu România. În aspiraţiile sale de integrare europeană, Republica Moldova mizează şi în continuare pe susţinerea României, care rămâne avocatul fără rezerve al Republicii Moldova în realizarea parcursului ei de integrare europeană, a menţionat Ghimpu.

'Astăzi, Republica Moldova şi România au în faţă mai multe provocări pe care, prin eforturi comune, vor reuşi să le depăşească', şi-a exprimat încrederea Mihai Ghimpu.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Chişinău, Alexandru Mureşan a declarat că Republica Moldova este o temă politică de maximă prioritate pentru România. El şi-a exprimat gratitudinea pentru deschiderea manifestată de noua guvernare de la Chişinău şi pentru readucerea relaţiilor dintre cele două state pe un făgaş normal.

'România va susţine şi în continuare, cu maximă fermitate şi responsabilitate, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova', a asigurat diplomatul român.

La recepţia oferită de Ambasada României la Chişinău au participat câteva sute de persoane, inclusiv conducerea de vârf a Republicii Moldova, membri ai guvernului, deputaţi, oameni de cultură şi artă, reprezentanţi ai corpului diplomatic.AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus