Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.12.2009

Igor Boţan: "Sondajul IDIS arată că PCRM este perceput drept provocator al alegerilor"

Igor Boţan:

Igor Boţan: In astfel de cercetari este important sa vedem gradul de optimism al cetatenilor. Nu putem spune ca societatea moldoveneasca este prea optimista. In mod constant mai mult de jumatate de cetateni afirma ca lucrurile merg intr-o directie gresita. Totusi daca ne uitam la asteptari, vedem ca exista loc pentru optimism care nu este foarte bine profilat. Aceasta guvernare noua are un cimp de manevra. Avem trei formatiuni politice care sint ascendente si avem o formatiune care deocamdata rezista. Este vorba despre Partidul comunistilor. Celelalte formatiuni politice cred ca cad sub linia stabilita de pragul electoral si viitorul lor ramine unul absolut incert. Iar in eventualele viitoare campanii electorale cred ca anume aceste patru formatiuni, acest cuartet care se profileaza foarte clar in sondajle de opinie va guverna viata politica din Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Acelasi lucru se vede si in topul personalitatilor?

Igor Boţan: Exact, fiindca in Republica Moldova deocamdata partidele politice sint identificate in primul rind prin personalitatea liderilor si vedem o corelatie foarte strinsa intre ratingurile si topul liderilor si ratingul si topul partidelor.

Vasile Botnaru: Vedem din sondaj ca lumea nu vrea anticipate. Acesta este un semnal relevant nu doar pentru cei de la guvernare, nu?

Igor Boţan: Este un semnal foarte clar pentru acei de la guvernare, dar putem intelege foarte bine perceptiile cetatenilor. Intr-o tara saraca, aflata in criza este un lux aceasta lupta politica intre partide care doar perpetueaza situatia de incertitudine. Iar intr-o tara saraca si aflata in criza incertitudinea politica nu poate decit sa provoace incertitudine in privinta dezvoltarii economice si a mentinerii pe o linie de plutire a sferei sociale. De aceea este absolut previzibil ca cetatenii mai degraba se impotrivesc provocarii unor alegeri anticipate. Iar cei care vor fi perceputi drept vinovati pentru provocarea alegerilor anticipate probabil ca vor fi sanctionati dublu - de cetateni si de catre acei care in prezent detin pirghiile puterii. Acest sondaj in mod explicit arata ca deocamdata provocator al alegerilor anticipate este perceput Partidul comunistilor. Lucru care trebuie sa dea de gindit liderilor acestui partid inainte de votul din 7 decembrie. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus