Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-02/francois-farah-directorul-unfpa-pentru-r-moldova-se-afla-in-prima-sa-vizita-de-lucru-la-chishinau-13359.html
Data: Dec 2, 2009 (13:56)

Francois Farah, directorul UNFPA pentru R. Moldova, se află în prima sa vizită de lucru la Chişinău

În perioada 2-5 decembrie, la Chişinău se află în prima sa vizită de lucru, Francois Farah, directorul UNFPA pentru R.Moldova (cu sediul la Bucureşti). Francois Farah este reprezentant al UNFPA România şi Director de Ţară pentru Macedonia, Moldova şi Serbia.

Vizita curentă a Directorului de Ţară UNFPA în R.Moldova are scopul de documentare asupra activităţilor curente ale Fondului ONU pentru Populaţie la nivel local şi identificarea priorităţilor de asistenţă pentru Guvernul R. Moldova pentru viitor.

Începând cu 2007 UNFPA a început implementarea în R. Moldova a primului Program pe Ţară pe un ciclu cu o durată de cinci ani (2007-2011) şi cu un buget iniţial de 2,25 mln. USD. Programul propus are trei componente: (a) Sănătatea Reproducerii; (b) Populaţie şi Dezvoltare şi (c) Gender. Acoperirea teritorială a Programului este naţională, inclusiv regiunile de est ale Republicii Moldova.

Pe durata vizitei sale în R. Moldova, Francois Farah va avea mai multe discuţii şi întrevederi la nivel înalt cu reprezentanţii Guvernului şi Parlamentului R. Moldova, cu agenţiile ONU şi partenerii locali. Dintre acestea pot fi enumerate întâlnirile cu Liliana Palihovici, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vladimir Hotineanu, Ministrul Sănătăţii, Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei etc. De asemenea, este preconizată o vizită de documentare la Centrul de Sănătate Reproductivă din oraşul Tiraspol, unde vor avea loc discuţii cu specialiştii locali şi cu reprezentanţii autorităţilor transnistrene în domeniul sănătăţii.

Francois Farah va fi prezent şi la evenimentul de inaugurare, cu suportul UNFPA, al Centrului medical din cadrul Penitenciarului Nr. 7 pentru femei de la Rusca, care va avea loc pe 5 decembrie curent.

Farah s-a alăturat Regiunii Europei de Est şi Asiei Centrale (EECA) în calitate de Reprezentant al UNFPA România şi Director de Ţară pentru Macedonia, Moldova şi Serbia, începând cu 1 noiembrie 2009. Francois Farah şi-a început activitatea în UNFPA în anul 1994 ca Reprezentant pentru Uganda. Ulterior a deţinut poziţii în calitate de Reprezentant UNFPA pentru Pakistan şi India, Director de Ţară pentru Afganistan şi Bhutan, de Reprezentant UNFPA pentru Camerun şi Guineea Ecuatorială. Mai recent a activat în cadrul Cartierului General al Fondului ONU pentru Populaţie din New York ca director al Diviziunii pentru Populaţie şi Dezvoltare. Dl Farah este demograf, şi-a obţinut doctoratul în Demografia Socială la Universitatea din Sorbona din Paris în 1979. Este cetăţean canadian.

UNFPA - Fondul ONU pentru Populaţie este cea mai mare sursă de finanţare multilaterală în domeniul populaţiei şi dezvoltării din lume. UNFPA şi-a început activitatea de colaborare cu R. Moldova în 1995. Anul 2009 a marchat paisprezece ani de prezenţă a UNFPA în Republica Moldova.