Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.12.2009

Programul Compact pentru Moldova va fi semnat în ianuarie la Washington

Programul Compact pentru Moldova va fi semnat în ianuarie la Washington

Semnarea Programului "Compact" pentru Republica Moldova va avea loc la Washington, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2010, a anunţat marţi, 1 decembrie, ambasadorul SUA la Chişinău Asif J. Chaudhry.

El a precizat că documentul va fi semnat de către premierul Vlad Filat şi Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton. „Sunt mândru să fiu un partener al Republicii Moldova în atingerea scopurilor propuse", a precizat Ambasadorul SUA în Republica Moldova.
Ambasadorul american a comunicat că la 30 noiembrie curent, Consiliul de Directori al Corporaţiei Provocările Mileniului a Guvernului SUA a aprobat Programului "Compact" pentru Republica Moldova în valoare de 262 milioane dolari SUA
Asistenţa va fi acordată sub formă de grant în decursul unei perioade de cinci ani în scopul dezvoltării economice şi va contribui la îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri şi la sporirea producerii şi comercializării produselor agricole de valoare înaltă.
Programul "Compact" include două domenii importante de asistenţă: agricultură şi transport.
Proiectul "Tranziţia la Agricultura Performantă", în valoare de 102 mln. USD, prevede renovarea a 11 sisteme centralizate de irigare ce vor acoperi o suprafaţă de peste 15 mii de hectare, iar proiectul "Reabilitarea Drumurilor", estimat la 133 mln. USD, prevede lucrări de reparaţie a 93 kilometri ai uneia dintre cele mai importante artere din nord-estul Republicii Moldova, Sărăteni - Soroca spre Otaci. Pentru monitorizarea, supravegherea, evaluarea, auditul şi administrarea Programului „Compact" vor fi alocate 27 mln. USD.
Prim-ministrul a mulţumit Guvernului SUA pentru ajutorul constant şi considerabil acordat Republicii Moldova în susţinerea dezvoltării economice şi consolidarea guvernării democratice. „Doresc să Vă asigur că vom continua să depunem eforturi orientate spre afirmarea ţării noastre pe plan internaţional drept stat, care tinde spre o dezvoltare economică durabilă, recunoaşte şi promovează valorile democratice şi libertăţile cetăţenilor", a declarat Vlad Filat.
Anterior aprobării de către Consiliul de Directori al Corporaţiei, în perioada 2-6 noiembrie curent, un grup de negociatori al Guvernului Republicii Moldova, condus de ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa, a purtat la Washington, negocieri cu reprezentanţii Corporaţiei pe marginea Acordului „Compact".

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus