Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2009

Marş de Ziua Unirii a studenţilor basarabeni care învaţă în România

Marş de Ziua Unirii a studenţilor basarabeni care învaţă în România

Peste 150 de tineri, majoritatea studenţi basarabeni aflaţi la studii în România, au organizat un marş în centrul Chişinăului în cadrul manifestaţiilor dedicate Zilei Unirii României, transmte Jurnal.md.

Tinerii au pornit din scuarul Universităţii Ion Creangă până în Piaţa Marii Adunări Naţionale fluturând drapele şi scandând lozinci proromâneşti. Ideea aparţine grupului de iniţiativă „Spirit românesc", marşul fiind autorizat de primăria capitalei.

Angela Grămadă doctorandă la universitatea din Ploieşti ne spune că au venit în mod organizat pentru a sărbători într-un mod mai deosebit Ziua Naţională a românilor. „Marşul e un moment de coeziune naţională în care colegii noştri de la Bucureşti vor să-şi demonstreze susţinerea pentru Chişinău şi R. Moldova. Suntem 39 de studenţi din Ploieşti. Despre organizarea acestui eveniment am aflat prin intermediul internetului. S-a votat on-line oraşul în care vrem să sărbătorim, şi am ales Chişinăul, deoarece basarabenii au nevoie de mai multă susţinere spirituală, a spus Grămadă.

George Simion, unul din membrii grupului Noii Golani a declarat pentru jurnal.md că la acest eveniment participă studenţi din Bucureşti, Iaşi, Ploieşti. „Le mulţumim vameşilor că de această dată au fost binevoitori şi am, traversat fără probleme hotarul. Suntem peste 150 de studenţi", a precizat Simion.

Tinerilor li s-au alăturat şi unii trecători originari din Chişinău. Iacob Golovcă, în vârstă de 74 de ani a menţionat că pentru el ziua de 1 decembrie este o zi deosebită. „Sunt cetăţean român şi al R. Moldova. Astăzi e o zi deosebită în istoria neamului românesc, crearea statului unitar. Mă interesează un singur lucru, să văd Ţara aşa cum au creat-o strămoşii noştri, în frunte cu Alexandru Ioan Cuza", ne spune nea Iacob.

Este de remarcat că marşul a trecut fără incidente, ordinea publică fiind supravegheată discret de angajaţii forţelor de ordine.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus