Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2009

Louis O Neill: Modificările la Constituţie trebuie făcute cu mare grijă şi consideraţie şi nu în pripă

Modificarea regulii de joc în timpul jocului, în cazul de faţă a constituţiei Moldovei, poate aduce câştiguri de moment, dar şi mari surprize celor care decid să meargă pe această cale. Concluzia îi aparţine ambasadorului Louis O'Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău.

Comentariul său pentru Europa Liberă, întitulat „Nu există o soluţie rapidă pentru criza politică a Moldovei", este rezumat de Alexandru Eftode:

Legile şi practica electorale din Moldova sunt desigur încâlcite şi contradictorii peste măsură. Începînd din 2000, anul trecerii la alegerea şefului statului de către Parlament, au fost făcute în total opt tentative de a alege şefului statului şi numai două au reuşit. Uneori una şi aceeaşi prevedere legislativă produce rezultate opuse. Iar justiţia, care trebuie să tranşeze disputele, rămâne politizată şi vulnerabilă la presiuni, scrie Louis O'Neill.

Sunt necesare schimbări constituţionale cuprinzătoare şi bine chibzuite. Acum în Moldova se coc premisele pentru amendarea constituţiei pentru a debloca impasul în care s-a ajuns cu alegerea şefului statului.

Numai că să recurgi în grabă la amendamente pentru a ieşi dintr-o criză politică reprezintă un risc pentru o democraţie necoaptă cu o societate divizată. Alianţa pentru Integrarea Europeană riscă să continue tradiţia conform căreia fiecare putere în devenire schimbă regulile aşa încât ele să răspundă propriilor interese, scrie Louis O'Neill.

Alianţa face astăzi ceea ce i-a imputat mereu fostei puteri comuniste, când Vladimir Voronin folosea consecvent resursele administrative şi era gata de orice ca să rămână la conducere. Partidele alianţei au promis că se vor comporta cu totul altfel. Dar alianţa deja a schimbat în propriul interes multe reguli importante.

A schimbat procedura alegerilor prezidenţiale, la care poate participa acum un singur candidat. A modificat Codul Audiovizualului aşa ca majoritatea de 53 de voturi pe care o are în Parlament să-i poată permite să aleagă de una singură membrii Consiliului Audiovizualului şi ai Consiliului de Observatori ai companiei Teleradio Moldova. A permis miniştrilor săi să rămână concomitent şi deputaţi în Parlament timp de jumătate de an, violînd în esenţă principiul separării puterii. În Parlament, unii membri ai alianţei, cu un aer autoritar, închid comuniştilor microfoanele tot aşa cum făceau comuniştii când se aflau la putere şi folosesc un limbaj voronian la care te-ai aştepta mai degrabă de la o adunătură de birjari, scrie în comentariu O'Neill.

În ultima vreme a început şi persecutarea deputaţilor comunişti. S-a anunţat că deputaţii Iurie Muntean şi Igor Dodon sunt cercetaţi pentru implicarea într-o presupusă schemă de monopolizare a importurilor de carne. Persecutarea oponenţilor este tactica pe care comuniştii o folosiseră pe larg şi în mod dureros împotriva unor actuali membri ai alianţei. Chiar dacă corupţie este şi astăzi ca oricând răspândită pe larg în Moldova, este nevoie să se dea dovadă de mare grijă la instrumentarea dosarelor cu implicaţii politice, scrie fostul ambasador al OSCE la Chişinău.

După toate acestea, apare sugestia că un referendum pentru modificarea constituţiei este singura cale de ieşire din impasul prezidenţial - probabil asul din mânecă al alianţei despre care vorbise preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

Problema constă în faptul că, odată ce recurgi la modificarea constituţiei în mare grabă, te poţi trezi cu surprize. Alianţa ar trebui să-şi dea seama că pentru a iniţia un referendum ai nevoie de semnăturile numai unei treimi din deputaţi, iar pentru orice referendum se poate găsi un contra-referendum. Aceasta înseamnă că şi comuniştii cu cele 48 de mandate pot iniţia un plebiscit ca să-l neutralizeze pe cel al alianţei. Ce poate ieşi din asta depinde de imaginaţia politică a fiecăruia.

Constituţia are nevoie de modificări serioase, îşi încheie comentariul Louis O'Neill. Dar modificările trebuie făcute cu mare grijă şi consideraţie.

Ceea de ce este nevoie acum este o ultimă rundă ne negocieri serioase, responsabile, mature cu bună credinţă între alianţă şi comunişti pentru a alege preşedintele conform procedurii existente. Iar apoi, într-o atmosferă mai calmă, politicienii, oamenii de ştiinţă şi experţii pot începe revizuirea cuprinzătoare a constituţiei, pentru a crea un sistem mai bun pentru alegătorii şi viitorii lideri ai Moldovei.

În caz contrar, sistemul nu va fi decât cârpit la repezeală iar oamenii vor spune a câta oară despre politicieni că aceştia se ghidează numai de interesele personale. (Europa Liberă)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus