Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2009

Iurie Leancă a reiterat necesitatea retragerii complete a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova

Iurie Leancă a reiterat necesitatea retragerii complete a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova

La Atena a început astăzi reuniunea anuală ministerială de două zile a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Republica Moldova este reprezentantă de o delegaţie condusă de ministrul afacerilor externe şi integării europene Iurie Leancă.

Astăzi, şeful diplomaţiei moldoveneşti  a ţinut un discurs în cadrul Sesiunii Plenare a Consiliului Ministerial în care a făcut o evaluare a situaţiei actuale de securitate în contextul conflictelor nesoluţionate din arealul OSCE, concentrând-se, în particular, pe elementele relevante ale procesului de soluţionare a conflictului transnistrean şi accentuând ideea principială a soluţionării conflictului prin definirea statutului juridic al regiunii transnistrene în baza respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritoriala a Republicii Moldova. În acest context, a fost reiterată necesitatea retragerii complete a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu deciziile relevante ale Summit-ului OSCE de la Istanbul, precum şi a transformării actualului aranjament de menţinere a păcii din regiunea transnistreană cu o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

Viceprim-ministrul a informat, de asemenea, comunitatea OSCE despre obiectivele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova vizând aprofundarea reformelor şi modernizarea ţării în contextul revigorării eforturilor de integrare în Uniunea Europeană. Dl Iurie Leancă a accentuat atenţia sporită pe care autorităţile moldoveneşti o acordă creării mediului investiţional favorabil, asigurării independenţei justiţiei, a statului de drept, precum şi a instituţiei publice a audiovizualului.

Potrivit MAEIE, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, Viceprim-ministrul Iurie Leancă are programate întrevederi bilaterale cu o serie de miniştri de externe din statele membre.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus