Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2009

Candidatura lui Lupu ar putea fi depusa si din partea unor deputati comunisti

Candidatura liderului PD Marian Lupu pentru alegerile la functia de presedinte al Republicii Moldova ar putea fi depusa nu doar din partea deputatilor din Alianta pentru Integrare Europeana, ci si de cativa deputati comunisti, in asa fel incat sa vina din partea tuturor partidelor din Parlament, informeaza Newsin.

Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca din moment ce comunistii au spus ca nu vor vota categoric un candidat al  aliantei democratice, ar fi mai bine ca Marian Lupu sa fie inaintat din partea celor 13 deputati ai Partidului Democrat, avand si sustinerea a cate doi deputati din celelalte grupuri parlamentare prezente in Parlament, inclusiv de la comunisti. "In acest caz, Marian Lupu nu ar mai fi candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, ci ar fi candidatul PD-ului sustinut de toate partidele din Parlament si comunistii nu ar mai avea niciun motiv sa nu-l voteze", a spus Diacov luni seara in cadrul unor dezbateri televizate.

Diacov nu a spus transant daca cei doi deputati comunisti care ar urma sa-l sustina pe Lupu si-au dat deja acceptul pentru a-si pune semnatura sub candidatura lui Lupu si nici cine ar fi acestia.

Candidaturile pentru functia de sef de stat pot fi depuse pana in data de 3 decembrie inclusiv, urmand ca lunea viitoare, la 7 decembrie sa aiba loc cea de a doua si ultima incercare de alegere a Presedintelui. Daca si de aceasta data alegerile vor esua, Parlamentulva fi dizolvat si se vor organiza alegeri anticipate, nu mai devreme insa de toamna anului viitor. AIE are 53 de mandate si mai are nevoie de opt voturi pentru a alege seful statului, procedura ce necesita 61 de voturi.

Marian Lupu a venit saptamana trecuta cu o oferta de 12 puncte pentru a determina comunistii sa voteze presedintele in data de 7 decembrie. Insa liderii comunistilor au declarat ca propunerile nu sunt unele serioase si ca nu exista premise pentru ca Marian Lupu sa fie sustinut de minim opt deputati comunisti.

PCRM va avea saptamana aceasta o plenara a partidului in cadrul careia va decide linia comportamentala pentru alegerile din 7 decembrie. Nu exista insa indicii care sa sugereze o eventuala schimbare a tacticii comunistilor. Plenara va confirma, probabil, refuzul PCRM de a-l sustine pe Lupu.

In aceste conditii, liderii partidelor din AIE cheama deputatii comunisti sa nu tina cont de decizia conducerii partidului si sa "voteze fara frica".

In culise, se vorbeste inclusiv despre anumite beneficii pe care le-ar putea avea deputatii comunisti care vor vota alaturi de alianta majoritara si chiar despre faptul ca acestora li se vor crea conditii pentru constituirea unui grup parlamentar propriu.
Dumitru Diacov a declarat luni seara ca cel putin 20 de deputati comunisti isi doresc sa fie ales presedintele si sa fie evitate anticipatele. "In fiecare zi discut cu ei. Cu unii la telefon, cu altii ne intalnim si discutam", a precizat Diacov.

"PLDM a avut un slogan din campania electorala: 'votati fara frica!' Asa le spunem si comunistilor sa voteze, fara frica, si sa nu tina cont de pozitiile plenarei PCRM", a declarat si Alexandru Tanase, prim-vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova si ministru al justitiei.

Liderii Aliantei cheama comunistii la responsabilitate, subliniind ca de decizia acestora depinde daca Republica Moldova va fi pusa in fata unor noi alegeri parlamentare anticipate si criza politica va continua, agravand si mai mult efectele crizei economice.

AIE are insa si un scenariu pentru situatia in care presedintele nu va fi ales. In acest caz, Parlamentul va continua sa lucreze inca cel putin un an, rastimp in care vor fi lansate discutii pentru adoptarea unei noi Constitutii, care sa fie supusa votului popular si sa elimine disfunctionalitatile coliziunile legislative care au pus Republica Moldova in fata a trei runde de alegeri in decurs de un an. Parlamentarii vor insista in special pe modificarea procedurii de votare a presedintelui tarii, in asa fel incat acesta sa fie ales prin vot direct de popor. (Romania Libera).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus