Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.11.2009

CCCEC a ridicat din două magazine specializate articole din aur în valoare de circa un milion de lei

Aproximativ două kilograme de aur de provenienţă dubioasă au fost depistate şi ridicate de către ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei din două magazine specializate situate în nordul ţării.

Este vorba despre unitatea comercială „Morteanu" din oraşul Făleşti, unde au fost găsite peste 600 de articole din aur în cantitate de circa un kilogram şi jumătate. Bijuteriile nu aveau marcajul şi plomba aplicate de Camera de stat pentru supravegherea marcării de pe lîngă Ministerul finanţelor al Republicii Moldova, precum şi datele despre producător, fapt care constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare cu privire la activitatea de comercializare a articolelor din metale preţioase.

Cea de a doua descindere a angajaţilor CCCEC a fost la SRL „Aureola Orhei" din oraşul Rezina. În acest caz, aproape jumătate de kilogram de articole din aur nu corespundeau normelor legale, neavînd marcajul corespunzător şi acte de provenienţă.    
Per total, Centrul a ridicat în jur de  700 de articole din metale preţioase în cantitate de 2 kilograme, valoarea estimativă a bijuteriilor ridicîndu-se la 1 000 000 de lei. 

În prezent, ambele cazuri sunt cercetate de către Direcţia generală teritorială „Nord", iar directorii celor două centre comerciale urmează să fie sancţionaţi în conformitate cu art. 265 şi art. 282 Cod contravenţional al Republicii Moldova - „Achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare şi comercializarea ilegală a valorilor materiale" şi, respectiv „Comercializarea produselor supuse certificării obligatorii fără certificat de conformitate sau cu utilizarea ilegală a mărcii naţionale de conformitate".

Potrivit legislaţiei în vigoare managerii vizaţi sunt pasibili de achitarea unor amenzi în mărime de pînă la 10 000 lei cu confiscarea mărfii.

În scopul documentării cazurilor de încălcare a legislaţiei în vigoare privind comercializarea ilegală a produselor supuse certificării, de la începutul anului în curs, subdiviziunile Centrului au depistat peste 7 kilograme de articole din aur şi  argint de provenienţă dubioasă în valoare de circa 2 000 000 lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus