Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-29/inca-45-de-companii-moldoveneshti-vor-obtzine-dreptul-de-a-exporta-produse-vinicole-in-rusia-13294.html
Data: Nov 29, 2009 (23:04)

Încă 45 de companii moldoveneşti vor obţine dreptul de a exporta produse vinicole în Rusia

În luna decembrie, numărul întreprinderilor cu dreptul de a exporta vinuri în Rusia va creşte până la 91. La cele 36 de întreprinderi s-ar putea adăuga încă 45, a declarat sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la revenirea sa de la Moscova.

Valeriu Cosarciuc a spus că în cadrul vizitei s-a ajuns la înţelegerea de a deschide încă 6 terminale pentru trecerea produselor vinicole moldoveneşti. Primele două terminale vamale vor fi deschise la Breansk şi la Sankt-Peterburg.

Potrivit lui Cosarciuc, ca urmare a deschiderii pieţei ruse, volumul vânzărilor produselor vinicole pe piaţa rusă se vor dubla de la 3 mil. USD până la 6-8 mil. USD pe lună.

Totodată, s-a ajuns la înţelegerea ca certificatele igienice de verificare a produselor din vinificaţie să fie recunoscute de către "Rospotrebnadzor".

Până în prezent de dreptul la export în Rusia au beneficiat 36 de întreprinderi vinicole din Moldova, iar exportul era efectuat prin intermediul ghişeului unic - Orehovo-Zuievo (regiunea Moscovei).Ministrul Valeriu Cosarciuc a declarat că această schemă cu ghişeul unic a fost folosită de autorităţile comuniste pentru a controla fluxurile financiare de la exportul producţiei vinicole.