Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2009

UE sprijină autorităţile moldoveneşti în implementarea reformelor

Aflată în vizită de lucru la Bruxelles, delegaţia Republicii Moldova condusă de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat la reuniunea Troicii COPS UE-Moldova.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, agenda reuniunii a inclus aspecte privind abordarea evoluţiilor pe plan intern, dialogul cu UE, procesul de reglementare a problemei transnistrene şi cooperarea cu EUBAM.

Reprezentanţii Uniunii Europene au apreciat acţiunile întreprinse de noul Guvern în vederea iniţierii realizării priorităţilor programului de guvernare atît sub aspectul asigurării reformării instituţiilor statului, cît şi cel economico-social, un rol important revenindu-i asistenţei pe care UE o va acorda RM în volum sporit în timpul apropiat. Preşedinţia suedeză a dat asigurări privind determinarea UE de a sprijini direcţionat şi consecvent autorităţile moldoveneşti în implementarea durabilă a reformelor interne bazate pe principiile şi standardele europene.

În viziunea RM, viitorul cadru legal de cooperare cu Uniunea Europeană în forma Acordului de Asociere trebuie să vizeze prioritar apropierea consolidată de UE prin redimensionarea dialogului politic, formarea unei zone de liber schimb, extinderea colaborării sectoriale şi subordonarea contactelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne obiectivului liberalizării regimului de vize. Reglementarea problemei transnistrene prin participarea activă la negocierile în formatul 5+2 şi susţinerea măsurilor de consolidare a încrederii reprezintă în egală măsură o prioritate a cooperării UE cu Republica Moldova.

În contextul participării la reuniunea Troicii COPS, dna N. Gherman a avut întrevederi cu reprezentanţii Preşedinţiei suedeze în cadrul cărora au fost abordate şi liniile directorii pentru Consiliul de Cooperare RM-UE ce se va desfăşura la Bruxelles până la sfârşitul anului curent.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus