Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.11.2009

"Ţiganca" şi "Rotunda" în atenţia procuraturii

Procuratura generală va cere rezilierea contractului de arendă a terenurile silvice încheat între Agenţia pentru Silvicultură „Moldsilva" şi SRL „Biotex-Com", pe motivul unor grave abateri de la legislaţie.

Într-un comunicat de presă Procuratura Generală precizează că  Agenţia pentru Silvicultură „Moldsilva" şi SRL „Biotex-Com" au încheiat la 10 martie 2008 un contract de arendă a terenurilor din fondul forestier, pe un termen de 50 de ani (până în 2057).

În baza acestuia, societăţii i-au fost atribuite în folosinţă terenuri pentru vânătoare în trupurile de pădure Ţiganca şi Rotunda, ocolul silvic Ivancea şi ÎS Orhei, cu suprafaţa totală de 696,796 ha.

Plata de arendă a fost stabilită în mărime de 315 lei pentru un hectar, sau 219 492 lei anual.

Procurorii au reţinut că, pe teritoriul respectiv, factorii de decizie ai SRL „Biotex-Com" au construit, fără acordul Agenţiei pentru Silvicultură „Moldsilva" (arendatorului) şi în lipsa Certificatului de urbanism şi Autorizaţiei de construire, mai multe edificii şi anume: construcţie capitală din piatră cu dimensiunile 10x20 metri, o casă din bîrne cu un nivel (baia), o fermă pentru fazani, un iaz cu heleşteu, reţele inginereşti.

Concomitent, lotul de teren din fondul silvic arendat, a fost împrejmuit de către arendaş cu sîrmă ghimpată, astfel fiind îngrădit accesul persoanelor pe teritoriul acestuia.

În cazul dat, transmiterea în arendă a terenurilor în litigiu s-a efectuat fără concursul şi acordul organelor administraţiei publice locale.

Concomitent, afost constata că acordarea în arendă a trupului de pădure "Ţiganca" şi "Rotunda" s-a efectuat în mod netransparent, fără organizarea şi efectuarea licitaţiilor publice, fapt care contravine prevederilor Legii privind terenurile proprietate publică şi delimitarea lor.

Prin urmare, au fost lezate şi drepturile altor cetăţeni de a fi participanţi ai relaţiilor de arendă a fondului silvic, cu respectarea şi asigurarea de către stat şi autorităţile publice a principiului egalităţii.

Mai mult, la cererea de solicitare a dreptului de arendă nu a fost anexată în măsură deplină informaţia referitoare la particularităţile terenului solicitat, planul de management privind folosirea terenului în scopuri determinate pentru perioada de arendă, cu indicarea măsurilor principale şi a volumului planificat de investiţii financiare etc.

Actele de revizie şi cele cu privire la controlul asupra gestionării fondului de vînătoare, efectuate de către ÎS Orhei, au arătat o suprapopulare a efectivului de vînătoare, care influenţează negativ atît starea arboretului, precum şi populaţiile de animale, fiind pericol de epizootii.

În condiţiile în care, pe parcursul exercitării dreptului de arendă de către SRL "Biotex-Com" au fost încălcate grave abateri de la prevederile legale, există temeiuri pentru rezilierea contractului de arendă.

Procurorii au constatat că, respectivul contract de arendă a terenului a fost încheiat cu încălcarea legislaţiei, motiv pentru care, Procuratura Generală a solicitat Curţii de Apel Economice rezilierea acestuia.

Amintim că firma Biotex a fost implicată în scandalul privind traficul cu ovule şi mame surogat. "BIOTEX este totodată numele firmei de la Chişinău care activează la aceeaşi adresă cu alte companii unde chiar locuieşte fiul preşedintelui, Oleg Voronin. În firmă apar mai multe personaje din anturajul lui Voronin, inclusiv garda sa de corp asasinată anul trecut", potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie.

 

cuvinte-cheie: Moldsilva

Comentarii (0)

 

Sus