Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2009

Benita Ferrero-Waldner promite R. Moldova peste 100 milioane de euro pentru depăşirea crizei

Benita Ferrero-Waldner promite R. Moldova peste 100 milioane de euro pentru depăşirea crizei

Uniunea Europeană este disponibilă să acorde Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de peste 100 mln euro pentru asigurarea creşterii economice, precum şi suportul tehnic necesar. Acestea sunt rezultatele întrevederii din seara zilei de ieri a Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, cu Benita Ferrero-Waldner, Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate. În acest sens, o misiune ad-hoc a UE va sosi la Chişinău în luna ianuarie pentru a evalua necesităţile statului nostru, precum şi capacităţile sale funcţionale.

Mihai Ghimpu a apreciat vizita Comisarului European la Chişinău drept un mesaj de încurajare şi susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova promovate de Alianţa pentru Integrare Europeană, precum şi aportul personal al doamnei Benita Ferrero-Waldner în procesul de apropiere a RM de UE, care a inaugurat Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău în octombrie 2005 şi a semnat Memorandumul cu privire la lansarea Misiunii EUBAM în iunie 2005.

Republica Moldova va valorifica din plin oportunităţile oferite de Politica Europeană de Vecinătate a UE în realizarea reformelor şi bunelor practici, de asemenea, lansată şi promovată cu concursul nemijlocit al Comisarului European şi, în special, oportunităţile Parteneriatului Estic, din care face parte, a menţionat Preşedintele Parlamentului. „Dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova este de a ne integra cât mai curând posibil în marea familie europeană. În acest context, pledăm pentru includerea Republicii Moldova în pachetul balcanic în dialogul cu UE şi totodată subliniem importanţa implementării reformelor democratice în realizarea acestui deziderat", a subliniat Mihai Ghimpu. 

Contăm pe sprijinul UE şi al statelor-membre în procesul de negocieri lansat recent în vederea semnării Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a spus în alt context Mihai Ghimpu. Preşedintele Legislativului s-a pronunţat, de asemenea, pentru iniţierea negocierilor privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi libera circulaţie a mărfurilor în UE.

Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate a precizat că scopul vizitei sale la Chişinău este de a contribui la intensificarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE în contextul în care Uniunea Europeană este pregătită să acorde sprijinul necesar în democratizarea statului nostru, în implementarea reformelor în diverse domenii, precum şi în desfăşurarea unui dialog transparent cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova, relatează Serviciul de presă al Parlamentului R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus